Posao
0

Motivišite svoje uposlenike

Sarajevo-x.com
Iza svake uspješne kompanije, pored njenog vlasnika, zasigurno stoje i njeni uposlenici. Kako biste izvukli ono najbolje iz svojih uposlenih, potrebno je primijeniti nekoliko jednostavnih taktika kako biste ih motivisali. Takav pristup usrećit će zaposlene i potaći ih da od sebe uvijek daju najbolje.

1. Uključite svoje zaposlene u proces donošenja odluka. Dajte im do znanja da je njihovo mišljenja bitno jer će na kraju svaka vaša odluka utjecati na sve vas.

2. Informišite svoje uposlenike o svim promjenama koje će utjecati na poslovnu politiku kompanije, što će naravno utjecati i na rad i odnos uposlenih prema firmi i obratno.

3. Pokušajte uvijek biti dostupni za svoje zaposlene. Nekada će oni htjeti sa vama porazgovarati i o nekim privatnim problemima koji utječu na njihov rad. Budite zainteresovani i saslušajte ih.

4. Uvijek se prema svojim uposlenicima odnosite sa poštovanjem. Iako ste vi vlasnik kompanije i iako se vaše odluke uvijek moraju provesti, ne zaboravite da su vaši uposlenici ljudi kao i vi te da zaslužuju poštovanje.

5. Konstruktivna kritika je pravi put do poboljšanja rada vaših uposlenika. Budite uvijek spremni da porazgovarate o problemima sa stavom koji nije negativan i koji od vas neće učiniti šefa kojeg svako zamrzi.

6. Cijenite svoje uposlenike i za dobro urađen posao dodijelite im zasluženo priznanje i novčanu nagradu. Trebate znati cijeniti uposlenike koje imate jer ako ih izgubite, možda nikada više ne pronađete nekoga ko će biti tako kompletan. Zato znajte prepoznati stvarni trud i uvijek budite spremni da ga nagradite.