Posao
3

Klub za traženje posla pomaže u usvajanju tehnika i motoda traženja posla

FENA
U okviru Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo od februara djeluje Klub za traženje posla, a zahvaljujući tim aktivnosti dosad je zaposleno sedam osoba što odgovara granicama očekivanog rezultata.

Članovi Kluba su aktivni tražioci posla koji kroz višesedmičnu obuku stječu znanja i vještine relevantne za traženje posla, koje će dodatno utjecati na njihovo samopouzdanje i motivaciju.

Stručna suradnica za profesionalnu orijentaciju i voditeljica Kluba za traženje posla Službe za zapošljavanje KS Tamara Jakupović kaže da je Klub namijenjen mladim tražiocima posla starosti od 18 do 30 godina koji su na evidenciji nezaposlenih više od šest mjeseci.

"Polaznici tri sedmice pohađaju radionice, tri sata dnevno. Na tim radionicama educiraju se u određenim oblastima poput komunikacijskih vještina, efikasnog predstavljanja poslodavcu, te drugim vještinama koje poslodavac traži od potencijalnih uposlenika", kaže Jakupović.

Cilj je da se u trećoj sedmici, zajedno sa voditeljem Kluba, posjeti jedan poslodavac. Nakon te grupne posjete, svi članovi Kluba treba da posjete barem tri poslodavca samoinicijativno, bez konkursa.

"Na taj način oni usvajaju tehnike i metode traženja posla, a ne samo da čekaju da bude objavljen konkurs. Tako idu direktno poslodavcima, nude im svoju poslovnu ponudu", kaže ona.

U okviru radionica polaznicima Kluba omogućeno je, kroz simulaciju intervjua za posao, i savladavanje stresa i treme. Nezaposlene osobe steknu vještine predstavljanja potencijalnom poslodavcu, a kad i dobiju posao vještine koje im, bez obzira na struku, mogu pomoći da zadrže posao.

"Nakon tri sedmice obuke, te osobe se prate minimalno šest mjeseci u procesu traženja posla", kaže ona.

Generalne procjene pokazuju da oko 20 posto članova Kluba posao dobije već u toku obuke. Sličan omjer je i u ovom klubu.

"Ovo je treća grupa sa kojom radimo, a dosad se zaposlilo sedam osoba. To je u granicama očekivanog rezultata", kazala je ona.

Klubovi za traženje posla nastali su sedamdesetih godina, kad je dr. Nathan Azrin osmislio koncept koji funkcionira kroz tri segmenta (grupa za podršku, radionica za stjecanje vještina potrebnih za traženje posla i mjesto gdje se mogu dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima).

Koncept klubova za traženje posla uspješno se provodi širom svijeta. Provodi se u SAD, Australiji, Francuskoj, Švedskoj, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji....

U BiH Klub za traženje posla kreiran je u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji je podržan od Švicarske agencije za razvoj i suradnju, a u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS i Federalnim zavodom za zapošljavanje odnosno kantonalnim službama za zapošljavanje.