Posao
0

Kako isplanirati troškove kad dobijete posao u inostranstvu

Sarajevo-x.com
Jedan od najtežih zadataka svih koji dobiju posao u inostranstvu je kako raspodjeliti vlastiti budžet i prilagoditi troškove zaradi u stranoj zemlji. Ovo se posebno odnosi na one koji su navikli dugo razgovarati telefonom i često večerati u restoranima.

Adaptirajući se na nove uslove, neke stvari se moraju promijeniti, makar na početku. Planiranje i istraživanje vam umnogome može pomoći da se susretnete sa što manje iznenađenja.

Procjena dnevnog utrošaka novca i upoznavanje sa cijenama namirnica i usluga može vam život učiniti lakšim.

Neka brojke rade za vas, a ne protiv vas

Uporedite troškove života sa zaradom. To će vam pokazati kolika plata vam je realno potrebna za pristojan život. Upoznajte se sa troškovima mjesečne prehrane, cijenama prevoza, goriva, usluga u novom okruženju.

Informacije su, dakle, veoma bitne. Istražite koliko košta stanarina u pojedinim dijelovima grada, zatim koliko biste novca morali odvojiti na odjeću, namještaj, zabavu. Ipak, kad preseljavate u zemlju sa potpuno drugačijom kulturom, prehranom i načinom života, onda će vaše istraživanje morati biti kompleksnije.

Naprimjer, u nekim dijelovima svijeta, usluge kućne pomoćnice koja dolazi i čisti vaš stan uključene su u cijenu stanarine.

Upoznajte kulturu da bi upoznali sebe

Brojke, iako mogu biti od pomoći, trebaju i lično prekrajanje. Ne treba svako alkohol, cigarete ili kućnu pomoćnicu. Takođe, zabava je za neke i besplatna šetnja parkom.

Prije novog planiranja budžeta, prvo stavite na papir novac koji obično trošite kod kuće. Moguće je da ćete svoje prioritete nakon preseljavanja morati mijenjati.

Raspitajte se o porezima. Ovo je posebno važno prije nego se prestrašite praveći proračun. Takođe, ono što je u vašoj zemlji jeftino, u nekoj drugoj kulturi može predstavljati pravi luksuz.

Neki gradovi su veoma skupi

Tokio se drži među izuzetno skupim svjetskim gradovima već dugo vremena. Takođe, tu su i New York, London, Pariz, Moskva. Anketa koju je provela Economist Group pokazala je da je najskuplji grad na svijetu Oslo, slijedi ga Pariz, Kopenhagen, London, Tokio. Na šestom mjestu je japanska Osaka. Tu je i Reykjavik, pa Zurich, Frankuft i Helsinki.

Nakon samog preseljenja bit će vam vrlo teško da cijene gledate u valuti koja se u toj zemlji koristi, pa ćete cijene često "prevoditi" u valutu koja je vama poznata.