Hrvatska među šest zemalja EU u kojima su plate manje nego prije 10 godina

Hrvatska među šest zemalja EU u kojima su plate manje nego prije 10 godina
9
R. D.
4.2.2020. u 12:19
23
komentara
9

dijeljenja
Hrvatska među šest zemalja EU u kojima su plate manje nego prije 10 godina Ilustracija: Shutterstock
Institut evropskih sindikata (ETUI) danas je objavio kako je Hrvatska među šest zemalja Evropske unije u kojima su radnici u prosjeku plaćeni manje nego prije deset godina.
U periodu od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosječni paketi plata prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plate, smanjili za pet posto.

Novi rezultati ETUI-a pokazali su da su prosječni "paketi" plaća smanjili i u Italiji, za dva posto, Španiji i Portugalu, za po četiri posto, na Kipru, za sedam posto, te u Grčkoj, za 15 posto.

ETUI je kazao i kako su prosječni "paketi" plata u istom periodu gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj te po 1,5 posto u Belgiji i Nizozemskoj.

"Radnici u šest zemalja EU-a u gorem su stanju nego prije deset godina. Čelnici EU-a vole pričati o takozvanom oporavku, no za milione radnika u mnogim zemljama EU-a kriza nije gotova", kazala je zamjenica generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

On je izjavila i da EU mora učiniti mnogo više po pitanju promicanja povećanja plata i minimalnih plata te u podupiranju jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...