Posao
0

FZZZ: Tražena zanimanja su i zidari, šivači i varioci

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mnogo je faktora koji utiču na izbor budućeg zanimanja i škole, i veoma je važno da mladi prilikom upisa u srednje škole i na fakultete sagledaju lična interesovanja i sposobnosti, kao i da se informišu o stanju na tržištu rada, odnosno o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima jer je poznat problem neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje (FZZZ).

Naime, svake godine se kroz obrazovni sistem proizvode kadrovi za kojima ne postoji potreba na tržištu rada, i koji su zbog toga, a bez obzira na stručnu spremu, primorani provesti duži period na birou za zapošljavanje ili raditi poslove za koje nisu školovani. S druge strane, obrazovne institucije ne uspjevaju odgovoriti na potrebe poslodavaca i pripremiti buduće stručne osobe koje su im zaista potrebne i čija su zanimanja deficitarna.

Prema podacima FZZZ, na evidencijama nezaposlenih u martu ove godine najbrojnija su bila zanimanja: KV i VKV -prodavač, automehaničar, bravar; SSS - ekonomski tehničar, maturant gimnazije, mašinski tehničar, medicinska sestra; VŠS - ekonomista, pravnik, nastavnici (raznih smjerova) i VSS - diplomirani ekonomist i diplomirani pravnik.

Relativno je visok broj nezaposlenih pravnika i ekonomista, ali su to profesije koje se najkraće zadržavaju na biroima.

Najtraženija zanimanje na svjetskom, ali i na bh. tržištu rada ostaju zanimanja koja se vežu za IT sektor - diplomirani inženjer informatike i elektronike, telekomunikacija, ali potražnja je i za farmaceutima, diplomiranim inženjerima građevine, knjigovođama. Osim toga, u BiH traženi su još i zidari, šivači i varioci.

Federalni zavod za zapošljavanje je u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje uspostavio sistem redovnog informiranja o profesionalnoj orijentaciji u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH.

"Cilj te aktivnosti jeste informiranje učenika o značaju izbora daljnjeg obrazovanja, odnosno odabira zanimanja, te informiranja o potražnji za radnom snagom na tržištu rada," kažu u FZZZ-u.

Osim toga, s ciljem što boljeg informisanja mladih u vezi sa karijernom orijentacijom i važnosti odabira zanimanja, FZZZ je pokrenuo i internet stranicu www.abecedakarijere.ba koja nudi pregršt informacija o kretanjima na tržištu rada, koja su zanimanja suficitarna a koja deficitarna, koji fakulteti i srednje škole postoje te kako se upisati.

Na ovaj način FZZZ želi dati doprinos boljem sagledavanju svih bitnih faktora prije konačne odluke o tome koju školu izabrati, odnosno koje zanimanje.

Također, mladi pri izboru budućeg zanimanja i škole mogu posjetiti i centre za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u okviru kantonalnih službi za zapošljavanje gdje im savjetodavci mogu dati korisne informacije u vezi sa profesionalnom orijentacijom i stanjem na tržištu rada.