|

Dole prepreke - vrijeme je za Uspon.ba

Dole prepreke - vrijeme je za Uspon.ba
0
S
Sponzorirani članak
20.12.2011. u 09:27
0
komentara
0

dijeljenja
Uspon.ba - pozitivnim primjerom do odgovorne prakse. Mi se zalažemo da osobe s invaliditetom postanu ravnopravni članovi društva, da imaju riješen socijalni status, ekonomsku sigurnost, zdravstvenu zaštitu, osiguranu prekvalifikaciju adekvatno njihovim psihofizičkim mogućnostima i sposobnostima i da u potpunosti budu integrisane u sve aspekte društva. Našim radom se trudimo promovisati njihove istinske vrijednosti i kvalitete te samim tim raditi na razbijanju predrasuda prema osobama s invaliditetom.

Podizanje nivoa zaposlenosti građana i primjena adekvatnih mjera za borbu protiv siromaštva i nerazvijenosti svakako predstavlja prioritetan zadatak svih činilaca jednog društva pa tako i bosanskohercegovačkog. Na tom putu, sve državne i privatne ustanove, kao i organizacije civilnog društva, imaju moralnu, ali i zakonsku dužnost i obavezu da ulože sve napore i posvete pažnju osobama s invaliditetom koje su izdvojene iz cjelokupne populacije i često ne mogu ostvariti svoja ljudska prava (sa posebnim akcentom na pravo na jednakost, slobodu i rad), bez stvaranja preduslova.

Usvojenim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom F BiH (Sl. Novine F BiH 9/10), firme su dobile obavezu da aktiviraju svoje kapacitete i adekvatno se pripreme za primjenu zakonom postavljenih zadataka. Kako nikada ranije preduzeća i druge organizacije nisu imali obavezu da se bave ovom ili sličnom problematikom, znatan broj se suočio sa nedostatkom specifičnih znanja i vještina za ispunjavanje ovako delikatnog zadatka. Zbog toga je Uspon, u okviru sopstvenog programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a uz pomoć i podršku MDG F YERP-a, Misije OSCE-a u BiH i portala Posao.ba razvio i implementirao projekt Web-portal za zapošljavanje osoba s invaliditetom Uspon.ba i na taj način ponudio poslodavcima printane priručnike, savjetodavne i konsultacijske usluge, obuku, kao i katalog biografija osoba s invaliditetom na portalu.

Portal je pokrenut u augustu 2011. i do sada ima više od 150 članova –registrovanih osoba s invaliditetom koje aktivno traže posao. Od registracije, objavljeno je i više od15 oglasa za posao (Telemach, Propaganda, OSCE, Uspon). Trenutno objavljeni oglasi na Uspon.ba su: 1. Web programer , Uspon 2. Socijalni radnik , Uspon 3. National Project Officer, BPRI , OSCE 4. Expert in Anti-Corruption , OSCE 5. National Human Rights Officer , OSCE 6. Human Rights Officer , OSCE 7. Regional Administrative Assistant, BPRI , OSCE

U 2012. Uspon namjerava implementirati projekt ''Biznis u službi društva''. Cilj projekta jeste ekonomska emancipacija osoba s invaliditetom, promovisanje pozitivne strane socijalnog poduzetništva i stimulacija poduzetnika da budu društveno odgovorni. Sve zainteresovane osobe s invaliditetom koje imaju poslovnu ideju, poduzetnički duh i želju za pokretanjem biznisa s primarnim ciljem da doprinesu široj društvenoj koristi, mogu se prijaviti preko www.uspon.ba da učestvuju na obuci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.