{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto

3.7.2013. u 19:33
0
24
Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto
0
Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto
Pogled na sjedište Facebook u Menlo Parku (Foto: AFP)
Dolaskom kompanije Facebook u predgrađe Silikonske doline San Mateo počeo je procvat ovog područja, a prosječne plate porasle su za 107 posto u posljednjoj četvrtini 2012. godine.
Otkako se kompanije preselila u Menlo Park, koji pripada okrugu San Mateo u Kaliforniji, krajem 2011. godine, tamošnji stanovnici su postali najplaćeniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako su, prema podacima Biroa za zapošljavanje SAD-a, plaće u ovom dijelu zemlje više za 1.000 dolara nego u njujorškom Manhattanu koji je do prije nekoliko godina držao ubjedljivo prvo mjesto po visini sedmičnih primanja.

No, danas je situacija drugačija pa tako uposlenici u San Mateu sedmično primaju 3.240 dolara, a u New Yoku 2.107 dolara. Iako nisu saopćeni razlozi tako naglog porasta plaća, njihov skok se podudara sa dolaskom Facebooka.

Vjeruje se da je kompanija u vlasništvu Marka Zuckerberga potaknula dolazak i drugih investitora u Menlo Park, a tome se svojevremeno nadao i gradonačelnik Rich Klein.

Wall Street Journal je saopćio da je upravo Facebook doprinio ogromnom rastu plaća. Zuckerberg je 2011. odlučio da preseli sjedište svoje kompanije i 6.600 uposlenika u Menlo Park.

Zemljište na kojem se nalazi kampus Facebooka iznajmljeno je na 15 godina sa mogućnošću kupovine nakon pet godina.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: