{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto

3.7.2013. u 19:33
0
24
Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto
0
Dolaskom Facebooka u San Mateo stanovnicima plaće porasle za 107 posto
Pogled na sjedište Facebook u Menlo Parku (Foto: AFP)
Dolaskom kompanije Facebook u predgrađe Silikonske doline San Mateo počeo je procvat ovog područja, a prosječne plate porasle su za 107 posto u posljednjoj četvrtini 2012. godine.
Otkako se kompanije preselila u Menlo Park, koji pripada okrugu San Mateo u Kaliforniji, krajem 2011. godine, tamošnji stanovnici su postali najplaćeniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako su, prema podacima Biroa za zapošljavanje SAD-a, plaće u ovom dijelu zemlje više za 1.000 dolara nego u njujorškom Manhattanu koji je do prije nekoliko godina držao ubjedljivo prvo mjesto po visini sedmičnih primanja.

No, danas je situacija drugačija pa tako uposlenici u San Mateu sedmično primaju 3.240 dolara, a u New Yoku 2.107 dolara. Iako nisu saopćeni razlozi tako naglog porasta plaća, njihov skok se podudara sa dolaskom Facebooka.

Vjeruje se da je kompanija u vlasništvu Marka Zuckerberga potaknula dolazak i drugih investitora u Menlo Park, a tome se svojevremeno nadao i gradonačelnik Rich Klein.

Wall Street Journal je saopćio da je upravo Facebook doprinio ogromnom rastu plaća. Zuckerberg je 2011. odlučio da preseli sjedište svoje kompanije i 6.600 uposlenika u Menlo Park.

Zemljište na kojem se nalazi kampus Facebooka iznajmljeno je na 15 godina sa mogućnošću kupovine nakon pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: