{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook: Vrijednost poslovanja premašila 100 milijardi dolara

A
27.8.2013. u 13:15
0
16
Facebook: Vrijednost poslovanja premašila 100 milijardi dolara
0
Facebook: Vrijednost poslovanja premašila 100 milijardi dolara
Foto: AFP
Vrijednost poslovanja američke društvene mreže Facebook, čiji broj korisnika posljednjih mjeseci bilježi značajan rast, na berzi Nasdaq premašila je 100 milijardi dolara.
Akcije Facebooka su u toku trgovanja u ponedjeljak porasle za 2,4 posto u odnosu na vrijednost koju su imale na otvaranju, odnosno na 41,52 dolara po akciji, dok je kapitalizacija te društvene mreže dostigla 101,11 milijardi dolara.

Na zaključenju jučerašnjeg trgovanja, akcije Facebooka su se prodavale po 40,55 dolara po akciji, a kapitalizacija je iznosila 98,75 milijardi dolara.

Inače, tokom inicijalne javne ponude (IPO) u maju 2012. godine, akcije Facebooka su prodavane po cijeni od 38 dolara, a njihov ukupan obim je bio 16 milijardi dolara, dok je procjena poslovanja bila 104 milijarde dolara.

Ipak, vrijednost akcija Facebooka je tokom nekoliko narednih mjeseci pala za 50 posto, dok su hartije od vrijednosti prvi put premašile cijenu IPO početkom avgusta ove godine.

Prihod kompanije Facebooka je u tom periodu dostigao 1,81 milijardi dolara, od čega profit iz poslovanja 562 miliona dolara, a neto profit 333 miliona dolara.

Prema posljednjim podacima, ukupan broj korisnika društvene mreže Facebook je 1,15 milijardi osoba diljem svijeta, odnosno skoro 20 posto ukupne svjetske populacije.

S druge strane, prema posljednjim podacima američkih medija, samo od video-reklama, Facebook će do kraja 2014. godine zaraditi milijardu dolara.

Taj način oglašavanja Facebook planira uvesti do kraja tekuće godine i to bi predstavljalo jedan procenat svih troškova predviđenih za televizijsko oglašavanje u SAD-u.

Također, kompanija Morgan Stanley predviđa da bi do 2020. godine video-reklame Facebook-u mogle donijeti dobit od čak 6,5 milijardi dolara.

Navodi se da bi video-oglasi bili plasirani krajem godine i da bi se najveći dio 2014. zadržali na američkom tržištu, dok bi se kod evropskih korisnika ove društvene mreže mogli pojaviti kasnije tokom 2014, u Aziji 2015., a na ostalim tržištima do kraja 2016. godine.

Kompanija već bilježi značajan rast u domenu prihoda od oglašavanja, pa je u drugom kvartalu ove godine on iznosio 1,6 milijardi dolara, što je rast od 61 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, Facebook neće biti jedina društvena mreža koji ima koristi od video-reklama. Prema istraživanjima, YouTube od video-reklama očekuje četiri milijarde dolara u 2013. i skoro 20 milijardi do 2020. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: