Posao
123

Cjeloživotno učenje i jačanje kompetencija - stubovi veće zaposlenosti BiH

Klix.ba
Njemačka vladina organizacija GIZ sa završetkom kalendarske 2013. godine dovršava prvu fazu projekta "Podrška obrazovanju odraslih", kojeg finansira njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i razvoj i švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Naredna, druga faza, koja će zadržati okvir djelovanja ali će biti proširena za nove i intenzivnije aktivnosti na terenu i sa korisnicima usluga, će trajati tri godine počevši od 01.01.2014., a završiti će se sa krajem 2016. godine.

Na press konferenciji održanoj u Sarajevu, predstavljeni su rezultati tri radne linije na kojima se temelji ovaj projekat: naknadno sticanje osnovnog obrazovanja sa kampanjom "Heroji svakodnevnice", certificiranje informalno stečenih kompetencija kroz instrument Pasoš kompetencija, te usavršavanje i osposobljavanje kroz jačanje ponude u oblasti neformalnog obrazovanja odraslih čiji je sastavni dio portal Obuke.ba.

Dr. Rodney Reveire, vođa projekta, je otvarajući press konferenciju naglasio: "Implementacija prve faze projekta je, to danas slobodno možemo reći, finalizirana sa visokim stupnjem uspješnosti. Pored predanosti tima koji je na ovim radnim linijama radio u proteklim godinama, zahvalnost za danas predstavljene rezultate dugujemo partnerim projekta "Podrška obrazovanju odraslih", ali i medijima koji su vrlo korektno pisali i redovno izvještavali o svim aktivnostima koje su sprovedene, pomažući tako da stvarni krajnji korisnici – posloprimci, ali i poslodavci – budu upućeni u spektar mogućnosti koje ovaj projekat nudi" te dodao: "Krajnji cilj projekta svakako jeste balansiranje tržišta rada i obrazovanja odraslih u BiH i svojevrsna nadopuna formalnom obrazovnom sistemu koji, zbog legislative i specifičnosti koje kao takav neminovno ima, sporo odgovara na brzorastuće tržišne zahtjeve današnjice"."

Iako prije zvaničnih rezultata popisa stanovništva u BiH nema tačnih podataka o broju nepismenih u BiH, poražavajuće istraživanje UNESCO-a, sprovedeno prije dvije godine na relativno širokom uzorku, pokazuje da je čak 15% građana Bosne i Hercegovine danas nepismeno, dok je 30% pismeno samo funkcionalno.

Prema istom istraživanju čak 7% nepismenih živi u urbanoj sredini. Radna linija naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja je, zajedno sa kampanjom "Heroji svakodnevnic" koja se već dvije godine zaredom sprovodi na Međunarodni dan pismenosti 8. septembra, skrenula pažnju šire društvene zajednice na ovaj problem i ponudila konkretna rješenja u segmentu naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja za odrasle koji to, iz bilo kojeg razloga, nisu uspjeli napraviti nakon 15. godine života. Tokom prve faze kroz ovu radnu liniju je za rad sa odraslima obučeno 100 nastavnika iz cijele BiH, 18 nastavnika je obučeno za trenere, a 22 pedagoška savjetnika su obučena za rad s odraslima. Izdat je i priručnik za rad s odraslima na bosanskom, engleskom i makedonskom jeziku, te su do danas održana 33 seminara na ovu temu.

Radna linija Pasoš kompetencija je do kraja prve faze također imala signifikante rezultate, od koji su na press konferenciji izdvojeni: Pasoš kompetencija, instrument koji u Njemačkoj uspješno egzistira duže od 10 godina i nazvan je Pasoš profila, je prilagodjen jezički i kulturološki bh. tržištu; u pilot fazi prilagođavanja pasoša je popunjeno 15 pasoša, a provedeno je i 6 modula obuke za savjetnike i multiplikatore uz praktične vježbe savjetovanja. Uspostavljena su i dva Dijaloška centra za Pasoš kompetencija koja su na usluzi korisnicima i potencijalnim korisnicima za popunjavanje Pasoša i sve relevantne informacije, a razvijena je i baza podataka za savjetnike radi lakšeg posredovanja korisnika koji su popunili Pasoš na trzištu rada. Do isteka ove godine, očekuje se popunjavanje još 200 Pasoša kompetencija.

Pasoš kompetencija pomaže tražiocu posla da spozna širi raspon vlastitih kompetencija koje ima, a koje su stečene izvan formalnog obrazovanja i treninga, ali pomaže i kompanijama i poslodavcima da pronađu pravu osobu za određenu poziciju jednostavnom artikulacijom njihovih potreba u smislu kompetencija i upotrijebe ih kao kriterij pri zapošljavanju.

Do danas, projekat "Podrška obrazovanja odraslih"je razvio alat koji će pomoći kompanijama da pripreme opis poslova u skladu s kompetencijama i koristeći isti koncept i terminologiju korištenu u Pasošu kompetencija. U trenutku kada određena kompanija ima detaljniji opis poslova baziran na kompetencijama, daleko je jednostavnije oglasiti slobodnu poziciju i pronaći osobu koja vještinama zadovoljava njihove potrebe.

Korištenje kompetencija dopušta daleko specifičniju i detaljnije nijansiranu komunikaciju o radnoj poziciji. Dodatna prednost pristupa tržištu rada baziranom na kompetencijama je što u tom slučaju i poslodavci i osobe koje traže posao mogu bolje raspoznati vlastite nedostatke i pronaći obuke koje će povećati šanse za zapošljavanje u slučaju posloprimca, odnosno produktivnost uposlenih s tačke gledišta poslodavca. Utržive i korisne kompetencije se mogu steći i kroz kratkoročne treninge, naročito ako su ti treninzi prilagođeni praktičnoj primjeni, a ne isključivo bazirani na strogo školskoj teoriji ili nečijoj površnoj opservaciji.

Radna linija usavršavanje i osposobljavanje kroz jačanje ponude u oblasti neformalnog obrazovanja odraslih dokazuje da ovakav pristup uistinu funkcionira, jer je kroz prvu fazu implementacije ostvarena suradnja sa različitim ponuđačima obuka na razvoju i primjeni 16 kratkih trening programa u širokom spektru od upravljanja elektroničkog otpada, preko obuke za lokalne turističke vodiče pa sve do sakupljanja samoniklih vrsta gljiva. do. Obuke je pohađalo preko 250 polaznika i nekim od njih su ova usavršavnja omogućila pronalazak zaposlenja ili novi izvor prihoda.

Osim u sklopu projekta izrađenih obuka na portalu www.obuke.ba može se naći preko 340 različitih obuka iz svih predjela Bosne i Hercegovine. Razvoj ovog alata za cilj ima pomoć tražiocima posla, kako bi povećali svoje kompetencije i – samim tim – šanse da pronađu dobar posao, te pomoći poslodavcima da znaju koje su im opcije dostupne kako bi ojačali svoju radnu snagu.

GIZ