Posao
0

Više od 10.000 osoba zatražilo posao preko virtuelnog sajma zapošljavanja

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na 4. najvećem regionalnom virtuelnom sajmu zapošljavanja i edukacije "Virtuelni dani karijera i znanja", koji je završen danas, predstavljeno je 105 otvorenih radnih mjesta i 110 edukativnih programa iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Virtuelni sajam zapošljavanja i edukacije pokazao se kao pun pogodak kada je riječ o ponudi poslova i potražnji za radnim mjestima. U proteklih osam dana na ovom sajmu učestvovalo je 45 izlagača, 30 velikih kompanija iz regije sa 105 otvorenih radnih mjesta te 15 edukativnih ustanova koje su predstavile 110 edukativnih programa. Iz godine u godinu broj izlagača je sve veći, što govori u prilog uspješnosti ovakvog načina predstavljana slobodnih radnih mjesta i traženja posla.

"Na našoj stranici do sada je zabilježeno blizu 115.000 posjetitelja i prikupljeno je 10.000 biografija iz navedene tri zemlje. U odnosu na prošlu, ove godine je bilo pet novih izlagača", kazao je Muhamed Mulahmetović, projekt menadžer Posao.ba.

On je dodao da preko projekta "Virtuelni dani karijera i znanja" posao najviše traže osobe od 20 do 24 godine i da ovaj način ponude i potražnje poslova pruža veće mogućnosti od običnih sajmova.

Partner u projektu bilo je Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ - "Podrška obrazovanju odraslih", koje je u sajmu prepoznalo mogućnost predstavljanja projekta Obuke.ba, čiji je cilj da podrži razvoj baze podataka o obrazovanju odraslih, omogućavajući BiH firmama i pojedincima pristup opširnijim informacijama o neformalnim programima obuka, kao i o stručnim ponuđačima obuka na jednom mjestu.

Također, podrška virtuelnom sajmu zapošljavanja i edukacije stigla je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

"Važnost ovog projekta smo prepoznali prije nekoliko godina jer se na ovaj način jača funkcija posredovanja u zapošljavanju. Veoma smo zahvalni što postoje ovakve firme kao što je Posao.ba i mi smo otvoreni za saradnju sa svima koji rade na zapošljavanju", kazao je Haris Čuljević iz FZZZ-a.

Ovaj regionalni sajam zapošljavanja i edukacije održao se na stranici www.danikarijera.com, preko koje su posjetioci mogli jednostavno i brzo doći do infromacija o izlagačima, predati ponude za otvorena radna mjesta i edukativne programe izlagača te putem chata razgovarati sa predstavnicima kompanija i edukativnih ustanova. Osim portala Posao.ba, u projektu su učestvovali i najjači internet portal za zapošljavanje u Hrvatskoj Mojposao.net i Srbiji Infostud.com.