U vremenu krize
493

Poruka iz goraždanskog plastenika: Bez poljoprivrede nema ni grada ni države

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Vlada FBIH odobrila je 60.000 maraka podrške poljoprivrednicima u Goraždu za nabavku plastenika. Ova sredstva će biti korištena za nabavku 35 plastenika od 50 metara kvadratnih koji će sa dodatnom opremom biti dodijeljeni po javnom pozivu koji je raspisala gradska služba.

U konkretnom slučaju plastenici su namjenjeni socijalno ugroženim osobama, ali i mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom.

Mnogi u poljoprivredi vide spas posebno u vremenima krize, pa je primjetna i povećana proizvodnja, a interes za proljetnu sjetvu nikad nije bio veći, tvrdi i predsjednik goraždanskih poljoprivrednika Munib Kazagić.

Spas u poljoprivredi

"Bez poljoprivrede nema ni grada ni države, posebno to dolazi do izražaja u kriznim stuacijama, iako mi stalno ističemo koliko je poljoprivreda važan resur koji treba iskoristiti. Sada će svi da se okrenu poljoprivredi, a mi to tražimo godinama. Ja lično obrađujem kulture na 500 metara kvadratnik platenika i garantujem da se od toga može živjeti normalno uz podršku ministarstva poljoprivrede da na vrijeme isplate podsticaje i da ispoštuju zakon od 3% što pripada poljoprivredi. Posebno pred sjetvu je to značajno, a nama nije isplaćen dug iz prošle godine", kaže Kazagić.

Dodaje da oni koji žele da se bave poljoprivredom moraju biti spremni na odricanja.

"Ustajemo u 6 ili 7 sati, pa krećemo za obavezama. Treba otkriti i zaliti rasad, zatim slijedi sadnja, obrađivanje, paziti da uvijek bude optimalna temperatura, jer ne smije biti većih oscilacija. Sjetva kod nas počinje od januara mjesca. To podrazumjeva i oplemenjivanje zemljišta, oranje, frezanje. Mi poljoprivrednici odmaramo samo u novembru i decembru", kaže Kazagić.

Problem plasman proizvoda

Kazagićima je plastenička proizvodnja porodična tradicija. Na svom imanju Munib proizvodi sve kulture i vrste rasada u čašama za plasteničku sadnju kao i refuzni rasad za vanjsku sjetvu, paradajz, paprike, krastavice, salate, luk, mrkva, peršun, krompir, kivano, više vrsta fafarona, dinje pa i lubenice.

Ističe kako je najvažnije da poljoprivrednici dobiju podršku vlasti, ali i priliku za plasman proizvoda što je u Goraždu već duže vrijeme problem.

"Jako nam je važno da se obezbjede prodajna mjesta da možemo svoje proizvode plasirati i ljudima omogućiti da ih kupe", kaže Kazagić.

Ohrabruje najava početka rada zelene pijace u Goraždu s obzirom da u ovom gradu, nakon što je zapečaćen prostor gradske pijace, poljoprivrednici nemaju gdje plasirati proizvode.

Prostor buduće zelene pijace u Višegradskoj ulici je asfaltiran, a u narednim danima će biti postavljeni i štandovi, dok će pijacom upravljati JKP 6.mart.