biznis
44

Porezni rajevi: U ovim zemljama je najlakše poslovati

Klix.ba
Barbados
Barbados
Svake godine TMF Group objavljuje izvještaj o kompleksnosti poslovanja u zemljama širom svijeta.

Izvještaj se formira na osnovu pravnog sistema pojedine zemlje, ekonomskih i političkih događaja i cyber sigurnosnih rizika, a ovo je deset zemalja u kojima je najlakše poslovati:

Novi Zeland se na ovoj listi našao na desetom mjestu. U ovoj zemlji pokretanje biznisa traje najmanje jedan dan, dok u ostalim zemljama članicama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) to može potrajati i devet dana, piše Business Insider.

Barbados je uglavnom poznat po nevjerovatnim plažama i kristalno čistom moru, no ova zemlja ima i različite pogodnosti za poslovanje, a tu se prvenstveno misli na političku stabilnost.

Prednosti Ujedinjenog Kraljevstva, koje je na osmom mjestu, su to što se nalazi u Evropskoj uniji, a istovremeno je izvan eurozone. London je daleko ispred ostalih gradova na tržištu i privlači strane kompanije kao nijedan drugi grad na svijetu.

Guernsey je mali otok u Engleskom kanalu. Iako je tehnički u posjedu kraljevske porodice, nije dio Ujedinjenog Kraljevstva. Još odavno je etabliran kao sigurna luka za međunarodne kompanije u kojoj nema poreza na bogatstvo, prodaju i dobit.

Kao i većina bivših britanskih kolonija, Australija uživa iste zakonske pogodnosti za poslovanje. Ova zemlja je u posljednjoj deceniji prepolovila carinske stope na uvoz i smanjila porez na jedan od najnižih među zemljama članicama OECD-a.

U Portoriku su na snazi zakoni SAD-a, ali s drugačijom poreznom politikom. Tako kompanije, u zavisnosti od aktivnosti koju obavljaju, dobijaju povlaštenu poreznu stopu od 0 do 1 posto.

Bonaire je još jedan karipski raj koji se na listi smjestio na četvrtom mjestu. Bonaire je prekomorska teritorija Holandije koja je 2001. godine revidirala porezni režim kako bi okončala status "poreznog raja", no mnoge kompanije još uvijek uživaju offshore porezne stope.

Irska je za investitore u evropi jedna od omiljenih destinacija zahvaljujući niskim poreznim stopama. Kompanije kao što su Google, Facebook i Paypal imaju svoje evropsko sjedište u Dublinu gdje uživaju porez na dobit od 25 posto. Prosjek u zemljama OECD-a je 41 posto.

Iako dio Kine, Hong Kong ima svoju regulativu i poreznu politiku, koja posebne pogodnosti daje građevinarima. Tako je ova zemlja na prvom mjestu u svijetu kada je u pitanju brzina izdavanja građevinskih dozvola.

Jersey je najveći otok u Engleskom kanalu i ultimativni porezni raj. Porezna stopa od 0 posto privukla je brojne međunarodne kompanije u ovu zemlju. Tako četiri petine lokalne ekonomije dolazi od offshore finansijskog sektora.