Kanton Sarajevo
0

Porezna uprava FBiH zatvorila devet ugostiteljskih objekata

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH 23. aprila izvršili su djelomičnu kontrolu 14 ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili devet objekata.

Kako je saopćila Porezna uprava, predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom, evidentiranje prometa i rad bez odobrenja nadležnog organa.

Zatečeno je 11 neprijavljenih radnika, te izdato 14 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 14.000 KM i devet rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

I pored svih napora koje Porezna uprava FBiH čini u okviru svoje nadležnosti da bi se povećala disciplina poreznih obveznika i dalje su prisutne određene negativne pojave kao što su rad bez odobrenja nadležnog organa, zaposleni a neprijavljeni radnici i neevidentiranje prometa putem registar kasa u poslovnim knjigama, istaknuto je u saopćenju.

Napomenuli su da će kontrole zakonitosti poslovanja biti nastavljene kod ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima.