|

Porezna uprava FBiH freelancerima: Postupili smo zakonski, ne nasjedajte na priče neodgovornih osoba

Porezna uprava FBiH freelancerima: Postupili smo zakonski, ne nasjedajte na priče neodgovornih osoba
65
Klix.ba
11.12.2018. u 11:59
62
komentara
65

dijeljenja
Porezna uprava FBiH freelancerima: Postupili smo zakonski, ne nasjedajte na priče neodgovornih osoba Foto: E. H./Klix.ba
Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH odbacila je prigovor povodom oporezivanja građana, odnosno freelancera, koji prihode ostvaruju iz inostranstva te koji se uplaćuju putem elektronskih servisa ili direktno na devizne račune.
"Povodom provedenih aktivnosti Porezne uprave FBiH u vezi sa oporezivanjem fizičkih lica - građana koji ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPala ili nekog od drugih servisa elektronskog online plaćanja ili direktno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod poslovnih banaka i prigovora koji je tim povodom upućen Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH protiv Porezne uprave FBiH i protiv poslovnih banaka, obavještavamo porezne obveznike i javnost da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH donijela Rješenje kojim je prigovor žalitelja odbijen kao neosnovan", stoji u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Rješenjem Agencije je potvrđeno da je Porezna uprava FBiH postupila u skladu sa važećim zakonima i propisima prilikom prikupljanja podataka o prilivu sredstava na transakcijske račune kod poslovnih banaka u cilju utvrđivanja poreznih obaveza lica koja su ostvarivali prihod iz inostranstva.

Agencija također, navodi da nije došlo do povrede privatnosti, prilikom podnošenja zahtjeva poslovnoj banci za dostavu podataka o prilivima sredstava na njen transakcijski račun putem PayPall sistema i daljom obradom podataka koju provodi Porezne uprave.

"Potvrđeno je da je zakonska obaveza poslovnih banaka da dostave lične podatke Poreznoj upravi i da za navedeno ne treba saglasnost korisnika računa s obzirom da je Porezna uprava, saglasno Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Zakonu o porezu na dohodak, nadležna za obradu ličnih podataka poreznih obveznika. Dakle, Agencija je utvrdila da dostavljanjem podataka od strane poslovnih banaka Poreznoj upravi, te daljom obradom podataka od strane Porezne uprave nije došlo do povrede relevantnih propisa, a time ni odredbi člana 4. stav.1. tačka a) Zakona o zaštiti ličnih podataka", stoji u saopćenju.

Porezna uprava podsjeća porezne obveznike fizička lica koji ostvaruju prihode iz inostranstva i naplaćuju ih putem PayPala ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, da, kako se navodi, "ne nasjedaju na priče plasirane od nesavjesnih i neodgovornih osoba koji koriste sve načine da izbjegnu plaćanje zakonom propisanih obaveza".

"Pozivamo sve porezne obveznike da izvrše obaveze propisane zakonom i da prijave sve prihode nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH.
Naglašavamo, da će Porezna uprava FBiH biti prinuđena da postupa u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, i da će sankcionisati sva lica koja ne budu izvršavala svoje obaveze u skladu sa zakonom", zaključuje se u Poreznoj upravi.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...