{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porast proizvodnje i izvoza drvne industrije

F
22.12.2010. u 13:35
0
0
Porast proizvodnje i izvoza drvne industrije
0
Porast proizvodnje i izvoza drvne industrije
Foto: Ilustracija
Podaci o poslovanju firmi drvne industrije BiH za deset mjeseci ove godine su zadovoljavajući i ukazuju na porast proizvodnje i izvoza u odnosu na isti period lani, istaknuto je danas na sjednici Odbora Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.
Drvna industrija BiH je za deset mjeseci 2010. ostvarila izvoz u vrijednosti 579 miliona KM što je za šest posto više nego u istom periodu prošle godine.

U okviru toga, izvoz namještaja je iznosio 227 miliona KM i povećan je za 8,8 posto. U njegovoj strukturi najviše su se izvozila sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za trpezarije, dnevne i spavaće sobe i ostali drveni namještaj.

Namještaj se najviše izvozio u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju, Francusku, Italiju, Srbiju, Španiju, Belgiju itd.

Što se tiče ostvarenog uvoza drvne industrije BiH, on je u deset mjeseci iznosio 198 miliona KM i neznatno je povećan u poređenju s istim periodom prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 291 posto, što je više nego u istom periodu 2009.

"Drvna industrija uspjela je ove godine ostvariti bolje poslovne rezultate i pored svih problema i teških uslova poslovanja", izjavila je sekretarka ove grupacije Selma Bašagić.

U planu rada Grupacije za narednu godinu među ostalim je izrada strategije izvoza drvne industrije BiH, nastup bh. firmi drvne industrije na sajmu u Kelnu i posjeta sajmu u Birmingenu, izrada web-portala drvne industrije BiH, te organizacije seminara za izvozno orijentirane firme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: