Vraća se na vrh
6

Porasle dionice Applea, 2019. možda najbolja godina za američkog tehno giganta

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dionice Applea porasle su za čak 1,7 posto unutar jednog dana trgovanja, što je još jedan ovogodišnji maksimum za najveću javno trgovačku kompaniju u SAD-u. Ukoliko porast dionica potraje, to će značiti najbolju godinu poslovanja za Apple.

Apple bi ove godine mogao imati mnogo bolji učinak od prije deset godina kada je kompanija bilježila rast od 150 posto.

Ove godine američki tehno gigant dosegao je tržišnu vrijednost iznad hiljadu milijadi dolara. Podsjećamo, Apple je u augustu 2018. postao prva kompanija koja je ikada dostigla iznos od hiljadu milijardi dolara, ali je zarada kompanije pala krajem prošle godine.

Međutim, u oktobru ove godine Apple se ponovo vratio na vrh ostvarivši vrijednost jednog triliona, što je uslijedilo nakon vijesti o američko-kineskom trgovinskom ratu.

Kompanija je ove godine zaradila otprilike 530 milijardi dolara dodatne tržišne vrijednosti i trenutno vrijedi otprilike 1,28 triliona dolara.

Apple ima konsenzusnu cijenu dionica od 267,64 dolara, što je oko sedam posto ispod trenutne cijene po kojoj se trguje dionicama, otprilike 288 dolara po dionici. Ipak, Apple ima dobre ocjene analitičara s Wall Streeta koji pokrivaju kompaniju, pokazuju podaci Bloomberga.

Podsjećamo, Appleove dionice dostigle su nove rekordne nivoe u drugoj polovini 2019. godine. Kompanija je imala koristi od snažne prodaje proizvoda i prodora Apple TV +.

Vezani članci