|

Porasle cijene nafte zbog sukoba u Gazi

Porasle cijene nafte zbog sukoba u Gazi
0
F
FENA
20.11.2012. u 09:03
0
komentara
0

dijeljenja
Porasle cijene nafte zbog sukoba u Gazi
Cijene nafte u ponedjeljak su porasle usljed intenziviranja nasilja između Izraela i Palestinaca, što je pojačalo bojazan od ometanja isporuka ovog energenta iz regiona Bliskog istoka.
Na cijene je uticala i eksplozija na jednoj naftnoj platformi u vodama Meksičkog zaliva prošle sedmice, javljaju agencije.

Tržište je reagovalo i na mogućnost da će SAD, najveći svjetski potrošač nafte, izbjeći recesiju i izvući se sa ivice „fiskalnog ponora“ i povećanja poreza koje bi trebalo da stupi na snagu 1. januara.

Barel brent nafte za isporuke u januaru u Londonu se u ponedjeljak u popodnevnim satima prodavao za 111,9 dolara, što je cijena posljednji put dostignuta 22. oktobra. Cijena se kasnije stabilizovala na 111,77 dolara, što je za preko dva dolara više nego u petak.

Barel sirove nafte u New Yorku se trenutno prodaje za 89,44 dolara, poslije poskupljenja za dva i po dolara, prenio je AFP.

Ekonomski analitičari kažu da trgovci naftom strahuju da će Izrael pokrenuti kopneni napad na Gazu, što bi u konflikt moglo da uvuče i Iran, značajnog regionalnog proizvođača „crnog zlata“.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.