|

Nafta skuplja zbog sukoba u Gazi

Nafta skuplja zbog sukoba u Gazi
6
S
SRNA
19.11.2012. u 20:32
3
komentara
6

dijeljenja
Nafta skuplja zbog sukoba u Gazi
Cijene nafte danas su porasle usljed intenziviranja nasilja između Izraela i Palestinaca, što je pojačalo bojazan od ometanja isporuka ovog energenta iz regiona Bliskog istoka.
Na cijene je uticala i eksplozija na jednoj naftnoj platformi u vodama Meksičkog zaliva prošle sedmice.

Tržište je reagovalo i na mogućnost da će SAD, najveći svjetski potrošač nafte, izbjeći recesiju i izvući se sa ivice "fiskalnog ponora" i povećanja poreza koje bi trebalo da stupi na snagu 1. januara.

Barel brent nafte za isporuke u januaru u Londonu se u popodnevnim satima prodavao za 111,9 dolara, što je cijena posljednji put dostignuta 22. oktobra. Cijena se kasnije stabilizovala na 111,77 dolara, što je za preko dva dolara više nego u petak.

Barel sirove nafte u Njujorku se trenutno prodaje za 89,44 dolara, poslije poskupljenja za dva i po dolara, prenio je AFP. "Aktuelni sukob između Izraela i Palestine i dalje je glavni faktor koji utiče na rast cijena", izjavio je tržišni analitičar iz kompanije GFT Favad Razakzada.

Ukupan broj palestinskih žrtava od početka novog talasa nasilja prošle sedmice dostigo je 100, dok su od palestinske raketne vatre poginule tri osobe na teritoriji Izraela.

Ekonomski analitičari kažu da trgovci naftom strahuju da će Izrael pokrenuti kopneni napad na Gazu, što bi u konflikt moglo da uvuče i Iran, značajnog regionalnog proizvođača "crnog zlata".
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...