Imaju dobre prinose
18

Poljoprivrednici u Semberiji na mukama: Povrće i stočna grla niko ne kupuje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Iako su prinosi povrtlarskih kultura ove godine iznadprosječni, poljoprivrednici u Semberiji se susreću s velikim problemom jer njihovo povrće, uz stočna grla, skoro niko ne kupuje. Uzgajivači problem vide u nelojalnoj konkurenciji te nekontrolisanom uvozu, posebno iz Srbije te Mađarske.

Sela Semberije raspolažu sa 33 hiljade hektara obradivog zemljišta, a ovogodišnja sezona posebno će biti upamćena po savršenim prinosima pšenice u ovoj regiji, gdje je sjetva donijela po pet tona zrnate biljke po hektaru, odličnog kvaliteta.

"Imali smo zasijanu površinu od 16.000 hektara i na svu sreću sve je zbrinuto i otkupljeno po cijeni koja nije prihvatljiva za nas. Ona je iznosila 30 feninga po kilogramu, dok smo tražili za pet feninga više, ali nismo naišli na razumijevanje mlinsko-pekarske industrije i Vlade Republike Srpske. Međutim i pored svega toga možemo biti zadovoljni", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić.

Vrećica krastavaca košta marku U oblasti voćarstva trenutno je najaktuelnija šljiva koja je također s dobrim prinosima i kvalitetom. Nasuprot tome, najteža situacija je u povrtlarskom sektoru gdje će uzgajivači ove godine poslovati u minusu jer njihove proizvode niko ne kupuje.

"I pored izuzetno niskih cijena u Semberiji se povrće ne prodaje. Jedna vrećica krastavaca košta jednu marku i niko ih ne kupuje. Isto je i sa kupusom koji povrtlari već zaoravaju jer ga nemaju kome prodati", žali se Bakajlić.

Ništa bolja situacija nije ni kod stočara, s obzirom na to da zainteresiranosti za kupovinu grla kod certificiranih uzgajivača nema.

"Tovni bikovi i svinje su u štalama i niko ih ne kupuje, iako su uzgajani po svim propisima, za što posjeduju i adekvatnu dokumentaciju. I ovdje je problem crno tržište, s obzirom na to da određenu zaradu ostvaruju uzgajivači koji u ovoj oblasti djeluju ilegalno te bikove prodaju po cijeni od 3,50 do 3,70 KM po kilogramu, debele svinje su okvirno tri marke, dok telad po kilogramu koštaju skoro 6,50 KM", navodi Bakajlić.

Nelojalna konkurencija i nekontrolisan uvoz U svim poljoprivrednim oblastima naš sagovornik veliku prijetnju po opstanak vidi u nelojalnoj konkurenciji te nekontrolisanom uvozu u Bosnu i Hercegovinu, posebno iz Srbije i Mađarske.

"Kod nas se uvozi sve i svašta, slobodno mogu reći da nam je granica šuplja, a uvoznički lobi će pogušiti poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini. Država to mora zaustaviti, jer ako nas ne zaštiti, slobodno mogu reći da smo pred ozbiljnim krahom", upozrava Bakajlić.

U narednom periodu semberski poljorpivrednici očekuju dobre prinose kukuruza kojem su pogodovale vremenske prilike. On se trenutno nalazi u fazi naziranja zrna, a uzgajivači se uzdaju u formiranje adekvatne otkupne cijene. Također, od nadležnih u Republici Srpskoj očekuju veći angažman kroz podsticajnu politiku te osiguranje nesmetanog plasmana proizvoda na tržište.