Ukupno 6 miliona KM
491

Pokrenuta inicijativa da se regres u Sarajevu pretvori u turistički vaučer

R. D.
Turizam u vrijeme pandemije
Turizam u vrijeme pandemije
Turistički sektor najteže je pogođen pandemijom koronavirusa, a nezavisna zastupnica u Kantonu Sarajevo Admela Hodžić predložila je inicijativu kako pomoći baš njima.

Predloženo je da u instiucijama Kantona Sarajevo, u kojima postoji obaveza za plaćanje regresa, ono za ovu budžetsku godinu izvrši u vidu turističkih vaučera.

Inicijativa precizira se da se ovim obuhvate svi uposlenici, izabrani dužnosnicim, nosioci izvršnih funkcija, imenovana lica, državni službenici i namještenici organa državne službe u KS, odnosno svima koji primaju plaće iz Budžeta Kantona Sarajevo ili rade u institucijama KS u kojima je osnivač u cijelosti ili djelimično KS.

Zastupnica Admela Hodžić (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnica Admela Hodžić (Foto: H. M./Klix.ba)

"Turističke vaučere na kojima treba biti naznačeno da su za pomoć turizmu dodijeliti poslovnim subjektima koji se bave pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti u Kantonu Sarajevo, odnosno koji se vode kao obavezni članovi u evidenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Vaučere dodjeljivati na način, jedan turistički vaučer za jedan regres upslenika KS - uplatiti za jednog radnika u turizmu i sredstva isključivo utrošiti u te svrhe", navodi se u inicijativi.

Da to nisu zanemariva sredstva najbolje govori podatak da je u 2020. godini regres isplaćen za oko 14.000 budžetskih korisnika, u iznosu od 460 KM, što je ukupno 6,4 miliona KM.

"Neophodno je u ovakvim situcijama potaknuti osjećaj solidarnosti, pokrenuti socijalne dijaloge s radnicima javnog sektora, napraviti propagandni materijal dostupan svim medijima a sve u cilju podizanja svijesti da je u stvari ovakva vrsta programa kojima bismo štedjeli i dio svojih sredstava kao što je naknada za regres preusmjerili za plaće u privredi koja svojim poslovnim aktivnostima puni budžet iz kojeg radnici javnog sektora primaju plaću", navodi se u obrazloženju iniciajtive zastupnice Hodžić.

Turističke vaučere s promjenjivim uspjehom prošle pandemijske godine implementirale su vlasti u RS-u, a kao ideju od koje je odustalo imali su i u Vladi Federacije BiH.