Kako razviti ideju?
82

Pokrenut "Trezor bh. inovacija": Velika podrška razvoju nove generacije inovatora u BiH

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Mladi kreativci u Bosni i Hercegovini ne uživaju veliku podršku države prilikom razvoja ideja i inovacija, zbog čega je Centar za promociju civilnog društva (CPCD) pokrenuo projekt razvoja nove generacije inovativnih mislilaca u BiH pod nazivom "Trezor bh. inovacija".
Cilj ovog projekta jeste provesti mlade ljude kroz proces inovacija, ohrabriti ih da istražuju mogućnosti i osnažiti da otkriju nove načine za poboljšanje života zajednice.

BiH je zemlja koja, nažalost, najmanje ulaže u istraživanje i razvoj među državama Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, BiH u inovacije ulaže 0,2 posto BDP-a u BiH, dok EU ulaže 2,4 posto. Vodeći ekonomski stručnjaci ističu da je više od 50 posto rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama rezultat rasta inovacija.

Kao voditeljica projekta "Trezor bh. inovacija", mlada inovatorica Nađa Zubčević govori za Klix.ba da će se ekonomski razvoj BiH dodatno usporiti ukoliko se ne posvetimo promociji inovacija među mladima. Podsjetimo da je Zubčević patentirala antibakterijski podmetač za WC daske te se suočila s brojnim poteškoćama na ovom putu.

U BiH ne postoje programi koji mlade educiraju kako da patentiraju svoj izum i ne postoji platforma na kojoj možete pronaći profile inovatora i inovatorica iz BiH i njihove izume, uprkos tome što 80 posto njihovih inovacija bude nagrađeno, dok je svjetski prosjek između 30 i 40 posto.

"Kao inovatorica u procesu kreiranja svoje inovacije i njenog patentiranja susrela sam se s mnogobrojnim problemima. Nisam mogla da pronađem nijednu platformu na kojoj bih pronašla sve potrebne informacije za proces patentiranja, a grantovi koji se nude jednostavno nisu dovoljni", istakla je Nađa Zubčević, inovatorica i voditeljica projekta.

Stoga će se u okviru projekta "Trezor bh. inovacija" kreirati web platforma koja će sadržavati sve informacije koje su potrebne jednom inovatoru ili inovatorici da patentira svoju inovaciju, kao i bazu mentora, korisne likove, publikacije, aktuelne vijesti u okviru Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i ostale korisne informacije.

Web platforma će također sadržavati profile svih inovatora i inovatorica i njihovih inovacija, podatke o medaljama koje su osvojili širom svijeta, a vremenom će se platforma dodatno nadograđivati.

Zubčević nam pojašnjava da će se uspostaviti i grant šema koja će osigurati sredstva za patentiranje za mlade inovatore i inovatorice u ukupnoj vrijednosti od 69.560 dolara. Organizovat će se i motivacione radionice, kao i edukacije koje će obuhvatiti cijeli proces patentiranja, a dodatno će se osigurati ekspertska usluga u procesu patentiranja.

"Naša misija je doprinijeti jačanju mladih u BiH razvijajući njihov inovativni način razmišljanja, zasnovan na modernom znanju, istraživanju i primijenjenim tehnološkim inovacijama. Kako bismo osigurali održivost projekta, radit ćemo i na podizanju kapaciteta Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine kao stubu organizacije koja uprkos slaboj podršci djeluje od 1995. godine", kazala nam je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

Centar za promociju civilnog društva je pokrenuo i online kampanju za podršku inovatorima u BiH.

Zubčević nam je pojasnila da svi zainteresovani za donacije na OVOM LINKU mogu podržati inovatore. Ono što je zanimljivo jeste da su moguće donacije i bez ikakvog plaćanja.

Naime, ako odaberete donaciju od 5 dolara, oduzet će se naplata u vrijednosti od 10 dolara i zapravo vam se ništa ne naplaćuje i ne morate unositi broj računa, a time ste inovatore podržali sa 5 dolara. Ukoliko izaberete donaciju od 25 dolara, ustvari ćete platiti 15 dolara koristeći vaučer kod koji glasi TREASURY.

Projekt "Trezor bh. inovacija" implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Islamska razvojna banka (IsDB).