Novi vizual
348

Pogledajte kako će izgledati dionica autoputa od Zenice do Nemile

Klix.ba
Nastavak gradnje autoputa A1 od Zenice ka sjeveru podrazumijeva gradnju dionice Nemila - Zenica sjever u dužini većoj od 17 kilometara. Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine danas su objavile vizuelni prikaz budućeg savremenog puta.

Dionica je podijeljena u četiri poddionice, dok se na videu prikazan dio do granice Općine Zenica pa je oko dva kilometra trase ostalo "nevidljivo". Na veći dio prikazane dionice bageri bi trebali izaći do kraja godine.

Prva poddionica iz pravca Zenice je Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica duga 3,9 km. Gradit će se preko naselja Donja Gračanica, a sastojat će se od tunela Hum dužine 400 m, dva kraća vijadukta i od tunela Vraca dužine 300 m. U sklopu ove poddionice gradiće se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, mada se taj dio ne vidi na vizuelnom prikazu. Tender je otvoren početkom godine, ali zasad nema informacija o početku gradnje.

Ponirak - Vraca dionica je od 2,6 kilometara, ali je jedna od najskupljih s obzirom da košta 160 miliona KM jer uključuje tunel "Zenica" dužine oko 2,4 kilometra. 50 miliona eura osigurano kod EIB-a. Početak radova se očekuje na ljeto s obzirom da je projekat gotov, a da je eksproprijacija na oko 93 posto.

Na tu će se poddionicu nadovezivati Vranduk - Ponirak koji će koštati oko 100 miliona KM (49 miliona eura osigurao OFID) i njen projekat još uvijek završen. Također, eksproprijacija je na oko 74 posto. Prvi radovi na 5,3 kilometra se očekuju nakon augusta 2018.

Kraj dionice bit će na poddionici Nemila - Vranduk. Dugačka je 5,7 kilometara i njena vrijednost je oko 70 miliona KM (novac osigurala KFAED). Projektovanje je na 70 posto dok eksproprijacija nije ni započeta. Autoceste FBiH se nadaju da će gradnja početi na jesen.