biznis
0

Poduzetnici iz Burse doputovali u BiH

FENA
Poduzetnici iz turskog grada Burse doputovali su u Bosnu i Hercegovinu gdje će prisustvovati petnaestom po redu Međunardnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

U okviru posjete BiH, sastali su se i sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom, javila agencija Anadolija.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu rekao je da turske firme koje žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu mogu imati u vidu iskoristivost pogona i objekata iz perioda prije ratnih dešavanja.

"Na sjednici održanoj prošle sedmice, domaće vlasti su izjavile da su završeni njihovi energetski planovi. Ovdje također postoji velika potreba za ulaganjem u hidroenergiju, a prednost toga je da su susjedne zemlje spremne kupiti proizvedenu energiju. Osim toga, u ovoj zemlji svakako postoji i potreba za autoputevima, do sada u Bosni i Hercegovini je napravljeno svega 20 do 30 kilometara autoputa. Postoji projekat 5-C koji počinje iz Hrvatske i prolazi kroz Bosnu, za koji su nase firme i pokazale interesovanje. Ja zaista želim da se ulaže u Bosnu i Hercegovinu" rekao je između ostalog Yildiz.

Ambasador je ovom prilikom zatražio od poduzetnika iz Burse da, osim Sarajeva, procijene i investicijski potencijal u Mostaru i Banjoj Luci.

Predsjednik trgovinske komore u Bursi Dželal Sonmez kazao je da je razlog njihove posjete Bosni i Hercegovini petnaesti po redu Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, i u okviru te posjete se nalaze i u Sarajevu.

"Bursa je grad koji osjeća jednu vrstu odgovornosti prema Balkanu, a posebno prema Bosni i Hercegovini. U vrijeme velikih migracija, stanovništvo koje se tada masovno selilo u Anadoliju, većina njih je tada smještena u Bursu i njenu okolinu. Zbog toga Bursa ima jednu posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovni. Bursa je jedan veliki industrijski grad, i ako ovdje uvjeti budu odgovarajući, mislim da će biti i ulaganja, a samim tim i proizvodnje", kazao je Sonmez.

Na pitanje šta se podrazumijeva pod "odgovarajućim uvjetima", Sonmez je rekao da su to politička i ekonomska stabilnost.

"Koliko god je za Tursku u zadnjih deset godina politička stabilnost bila važan segment razvoja, isto toliko je to važno i za Bosnu i Hercegovinu. Jer ako postoji politička stabilnost, dolazi i razvoj, dolaze i investitori", naglasio je Sonmez.