biznis
0

"Podravka" uskoro proizvođač u BiH

FENA
Hrvatska kompanija "Grupa Podravka" namjerava u prelaznom razdoblju BiH, dok ona ne bude postala članicom EU, postati domaći proizvođač, potvrdio je za Fenu predsjednik Uprave te kompanije Zdravko Šestak.

Prespektivu za širenje u regiji i upošljavanje domaće radne snage u "Podravki" vide i u tome što bi ulaskom Republike Hrvatske u EU, BiH trebala biti u posebnom položaju jer će bh. proizvodi završavati u RH bez carina.

Upravo se to već dogodilo u farmaceutskom dijelu Grupe Podravka, gdje je Farmavita postala proizvođač vlastitih lijekova, pojasnio je Šestak.

On je istaknuo kako u 2009. godini Grupa Podravka s prehrambenim i farmaceutskim dijelom ulazi jača na bh. tržište nego protekle godine.

Predsjednik Uprave hrvatske kompanije kaže kako su oni svjesni krize, koja je jasna i nedvosmislena, ali da ta kompanija ima razvojnu strategiju i da im je bh. tržište dragocjeno.

"Imamo brandove, koji su bh. potrošačima poznati, ali i ljude na terenu koji izvrsno rade svoj posao i nema nikakvih razloga da i ove godine ne napravimo izvrsne rezultate kao i protekle godine", kazao je Šestak.

Inače, u 2008. godini Grupa Podravka ostvarila je prihode od oko 70 miliona maraka u prehrambenom dijelu, što je dvostruko više nego 2007. godine.