CBBiH
0

Podaci mikrokreditnih i štedno-kreditnih organizacija u registru kredita

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Od ovog mjeseca, mikrokreditne i štedno-kreditne organizacije obavezne su dostavljati podatke u Centralni registar kredita fizičkih i pravnih lica, saopćeno je danas iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Dosada su samo komercijalne banke u BiH imale obavezu dostavljali podatke o zaduženjima fizičkih i pravnih lica u Centralni registar kredita koji je uspostavljen u Centralnoj banci BiH, dok su mikrokreditne i štedno-kreditne organizacije to činile na dobrovoljnoj osnovi.

Nakon što je njihovo poslovanje dovedeno u nadležnost entitetskih agencija za bankarstvo, mikrokreditne i štedno-kreditne organizacije su, kao i komercijalne banke, dužne dostavljati i ažurirati podatke o kreditnim zaduženjima klijenata u Centralnom registru kredita.

Obaveza još ne vrijedi za leasing kompanije, ali se podaci svih leasing kompanija već nalaze u Registru.

CBBiH je dala ovlaštenja komercijalnim bankama da mogu svojim klijentima, bilo fizičkim bilo pravnim licima, izdavati izvode iz Registra kredita, što dosad nije bio slučaj.

Pristup Registru kredita fizičkih i pravnih lica bio je omogućen samo komercijalnim bankama kako bi, prilikom odobravanja kredita, provjerile kreditnu sposobnost klijenta.

Od početka ovog mjeseca, fizička i pravna lica mogu od komercijalnih banaka dobiti izvode o svojoj kreditnoj zaduženosti. Izvod iz Registra poslovni subjekat može dobiti na osnovu zahtjeva potpisanog od ovlaštenog lica i ovjerenog pečatom poslovnog subjekta, dok fizičko lice, uz zahtjev podnesen u pisanoj formi, mora dostaviti i fotokopiju lične karte.

Komercijalne banke su iskazale veliku zainteresovanost za ovu mogućnost, a nakon osiguravanja neophodnih tehničkih pretpostavki, očekuje se da će veliki broj njih biti u poziciji da izdaju izvode iz Registra fizičkim i pravnim licima.