Brčko
0

Počinju pripreme za izgradnju fabrike otpadnih voda

SRNA
Izgradnja objekata i cjelokupne infrastrukture za fabriku otpadnih voda u Brčko distriktu trebalo bi da počne u periodu mart-april sljedeće godine, nakon što narednih mjeseci u tri faze budu obavljene sve pripremne radnje, rekao je danas gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je nakon sastanka sa predstavnicima njemačke firme "VTE" , koja će biti izvođač radova na ovom projektu, istakao da bi realizacija trebalo da košta oko 70 miliona eura, te da je dogovoreno da narednih mjeseci, do potpisivanja ugovora bude riješeno pitanje cijene izgradnje ovog projekta, kao i način njegovog finansiranja.

"Treba da utvrdimo koliko će gotovog novca izdvojiti Brčko distrikt, a koliko sredstava treba obezbijediti putem povoljnih kreditnih linija", naglasio je Pajić. 

Pajić je rekao novinarima da će sve parlamentarne partije i ostali relevantni politički faktori u Brčkom biti redovno informisani o toku priprema.

Glavni projektant firme  "VTE" Tomas Hempelman rekao je da će uskoro biti formirana grupa, koju će činiti predstavnici Brčko distrikta, izvođača radova i konsultanti sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu, čiji je zadatak da u sljedeća dva mjeseca utvrde strategiju realizacije projekta u tri faze. 

"U naredne dvije godine, koliko će trajati prva faza, biće neophodno izvršiti radove u vezi sa priključenjem prigradske industrijske zone gradu a u drugoj fazi ćemo obnoviti kanalizacionu mrežu", objasnio je Hempelman.

On je dodao da bi u okviru treće faze cijeli vanjski sistem grada trebalo da bude povezan sa sistemom uređaja za prečišćavanja otpadnih voda, mini kolektorima ili na neki drugi način, kao što su velika naselja Maoča i Rahić.