{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata

S
24.4.2010. u 16:40
0
8
Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata
0
Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata
Udruženje za zaštitu žiranata u BiH pozvalo je danas sve nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH da pristupe rješavanju problema nastalih nekontrolisanim plasmanom kreditnih sredstava kreditno nesposobnim dužnicima.
Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šamcu da će od agencija za bankarstvo biti zatraženo da nalože bankama i mikrokreditnim organizacijama da u procesu naplate svojih potraživanja iskoriste sve pravne radnje i naplate od dužnika, a ne od žiranta.

Ovo udruženje zahtijeva od svih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH da obustave sve radnje koje se odnose na prinudnu naplatu dospjelih kreditnih potraživanja od žiranata i da stručni timovi entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH izvrše analizu odredaba Zakona o obligacionim odnosima u dijelu kojim reguliše jemstvo.

Imajući u vidu da je veliki broj kredita plasiran licima koja su trenutno kreditno nesposobna i da su do njih došli na prevarentski način, Udruženje traži od svih policiskih organa i tužilaštava da pojačaju radnje u cilju procesuiranja službenika u bankama i mikrokreditnim organizacijama koji su svojim nesavjesnim i neodgovornim radom doveli žirante u bezizlaznu situaciju.

"Takođe, ovo udruženje će pratiti i žestoko reagovati protiv svih aktera koji su doprinijeli stavaranju novog oblika dužničkog ropstva žiranata, uključujući i javno prozivanje i podizanje krivičnih prijava", istakao je Cvjetković.

Naglasivši da je u BiH više od 250 000 prevarenih žiranata, Cvjetković je pozvao sve žirante da se učlane u ovo udruženje kako bi zaštitili svoja prava.

On je dodao da su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruženja na današnjoj sjednici u Šamcu, održanoj prije konferencije za novinare, dogovorili da će ukoliko ne budu riješeni problemi žiranata ići do Strazbura radi zaštite svojih prava.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: