{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata

S
24.4.2010. u 16:40
0
8
Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata
0
Početi sa rješavanjem problema prevarenih žiranata
Udruženje za zaštitu žiranata u BiH pozvalo je danas sve nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH da pristupe rješavanju problema nastalih nekontrolisanim plasmanom kreditnih sredstava kreditno nesposobnim dužnicima.
Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šamcu da će od agencija za bankarstvo biti zatraženo da nalože bankama i mikrokreditnim organizacijama da u procesu naplate svojih potraživanja iskoriste sve pravne radnje i naplate od dužnika, a ne od žiranta.

Ovo udruženje zahtijeva od svih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH da obustave sve radnje koje se odnose na prinudnu naplatu dospjelih kreditnih potraživanja od žiranata i da stručni timovi entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH izvrše analizu odredaba Zakona o obligacionim odnosima u dijelu kojim reguliše jemstvo.

Imajući u vidu da je veliki broj kredita plasiran licima koja su trenutno kreditno nesposobna i da su do njih došli na prevarentski način, Udruženje traži od svih policiskih organa i tužilaštava da pojačaju radnje u cilju procesuiranja službenika u bankama i mikrokreditnim organizacijama koji su svojim nesavjesnim i neodgovornim radom doveli žirante u bezizlaznu situaciju.

"Takođe, ovo udruženje će pratiti i žestoko reagovati protiv svih aktera koji su doprinijeli stavaranju novog oblika dužničkog ropstva žiranata, uključujući i javno prozivanje i podizanje krivičnih prijava", istakao je Cvjetković.

Naglasivši da je u BiH više od 250 000 prevarenih žiranata, Cvjetković je pozvao sve žirante da se učlane u ovo udruženje kako bi zaštitili svoja prava.

On je dodao da su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruženja na današnjoj sjednici u Šamcu, održanoj prije konferencije za novinare, dogovorili da će ukoliko ne budu riješeni problemi žiranata ići do Strazbura radi zaštite svojih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: