Udruženje BIHPAK
0

Počeo projekat selekcije ambalažnog otpada u BiH

Sarajevo-x.com
Udruženje BIHPAK za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i općinom Gračanica, te uz pomoć Udruženja građana Eko Oaza iz Gračanice, započelo je pilot projekat pod nazivom “Primarna selekcija ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Gračanica'', saopćeno je iz udruženja.

Projekat se sastoji iz dva segmenta: tehnički, koji podrazumijeva pripremu infrastrukture (formiranje reciklažnih dvorišta, postavljanje odgovarajuće označenih kanti i sl), i edukativni, tj. edukaciju stanovništva o značaju projekta putem seminara, radionica, lokalnih medija i propagandnog materijala.

Svrha projekta je da se na odabranoj mikrolokaciji simulira buduće rješenje sistema prikupljanja, povrata i reciklaže ambalažnog otpada u zemlji, što će biti osnova za kreiranje budućeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini i kreiranje zakonskog okvira iz ove oblasti.

Cilj je da se dođe do zajedničkog rješenja koje će imati pozitivne efekte po okoliš, a neće značajno utjecati na privredne subjekte i na građane.

Osnivači BIHPAK-a čvrsto vjeruju da se Bosna i Hercegovina po pitanju upravljanja ambalažnim otpadom može organizirati kao moderna evropska država, tj. da se koristeći iskustva zemalja Evrope i uvažavajući specifičnosti naše zemlje, možemo priključiti najpoznatijem sistemu upravljanja ambalažnim otpadom, tzv. «Zelenoj tački» i sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu.

BIHPAK je formiran krajem 2007. godine jer je u Bosni i Hercegovini prepoznata potreba za rješavanjem pitanja prikupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada. BIHPAK je član EUROPEN-a, krovne evropske organizacije za ambalažu i okoliš sa sjedištem u Briselu, što znači da su principi za koje se zalaže u potpunoj suglasnosti sa principima EUROPEN-a.

BIHPAK se zalaže za donošenje zakonskih okvira u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, u skladu sa entitetskim zakonima o upravljanju otpadom, zakonima EU i Direktivom 94/62/EU o ambalaži i ambalažnom otpadu.