biznis
69

Počeli pregovori o uvođenju zračne linije Mostar - Istanbul

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zbog povezivanja Hercegovine s Republikom Turskom i izražene potrebe za suvremenijim i boljim prometnim komunikacijama intenzivirani su pregovori na uvođenju zračne linije Mostar - Istanbul.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli danas je posjetila JP Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar gdje je razgovarala sa izvršnim direktorom ove kompanije Ibricom Berberovićem.

"Imali smo danas jako konstruktivan razgovor sa novom konzulicom Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli i pokušat ćemo da nastavimo priču oko dolaska Turkish Airlinesa na aerodrom Mostar i da uspostavimo redovnu liniju Mostar- Istanbul", kazao je Berberović.

On je rekao da je načelno dogovoren, uz koordinaciju Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, još jedan sastanak s predstavnicima kompanije Turkish Airlines.

Berberović je rekao da će pokušati dogovoriti da u zimskom periodu Mostar bude alternativa sarajevskom aerodromu, a da od ljetne sezone krene redovna linija Mostar - Istanbul.

"Doznala sam da ovaj aerodrom zaista ima mogućnosti i kapacitet da primi Turkish Airlines. Prema tome nema prepreka da se suradnja ostvari i da se konačno zračnim linijama povežu Mostar i Istanbul. Mostarski aerodrom, Turkish Airlines i Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru žele raditi na tome", kazala je konzulica Selcan Sanli.

Mostar, kako je naglasila, ima velike potencijale za razvoj turizma i zbog velike povezanosti BiH sa Republikom Turskom vjeruje da će suradnja Turkish Airlinesa i Aerodroma Mostar biti uspješna na zadovoljstvo putnika zračnog prometa iz obje zemlje.

"Iz Republike Turke godišnje dva do tri miliona građana dođe posjetiti BiH, što potvrđuje da zaista Turci vole ovo područje. Pored toga i sve više ljudi iz BiH posjećuje Tursku , što govori samo za sebe o potrebi poboljšanja prometne komunikacije među ovim zemljama", zaključila je konzulica Selcan Sanli.