biznis
0

Počeli "Energetski dani Banja Luka 2012."

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Otvaranjem izložbe "Energetski Expo" danas su u Banjoj Luci počeli "Energetski dani", na kojima 14 preduzeća predstavlja najnovije komercijalne tehnologije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Otvarajući izložbu i "Energetske dane" banjalučki gradonačelnik Dragoljub Davidović kazao je da je taj grad 2009. godine potpisao Sporazum gradonačelnika iz Brisela, i time preuzeo obavezu smanjenja emisije koncentracije ugljendioksida za 20 posto do 2020. godine.

"Tada smo bili među tri grada s prostora bivše Jugoslavije koja su pristupila tom sporazumu. Naša želja je bila da iniciramo i druge lokalne zajednice u BiH da se počnu baviti ovim pitanjima i da pristupe ovom sporazumu. I mislim da smo u tome uspjeli", rekao je Davidović.

Krajnji cilj je, kaže, da se život u lokalnim zajednicama učini kvalitetnijim i kroz energetsku efikasnost.

Direktor Instituta "Mihajlo Pupin-automatika" iz Beograda Milenko Nikolić, koji je jedan od izlagača na izložbi „Energetski ekspo", istakao je da će na ovoj izložbi predstaviti projekte i sisteme koje Institut pravi i isporučuje.

"Ovakvi događaji će dobiti još više na značaju, jer pitanje energetske efikasnosti će biti nešto što će dominirati u budućnosti. Nije stvar samo proizvoditi struju nego je i efikasno koristiti", smatra Nikolić.

U okviru "Energetskih dana", danas je na Trgu Krajine predstavljen pilot- projekt "Kocka leda" te organizirana promocija eko-vozila.