biznis
610

Počela obnova Hotela Zagreb, objektu će biti vraćen stari sjaj

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ruševina na mjestu nekadašnjeg Hotela Zagreb koja se nalazi u centru Sarajeva konačno će biti vraćena u prvobitno stanje. Obnova je krenula ovih dana, a s obzirom da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH objektu će biti vraćen stari sjaj.

Postojeći devastirani objekt bit će razgrađen što znači da će cigla i ostali građevinski materijal biti prebačen na određeno mjesto kako bi se ponovo mogli koristiti. Objekt će morati imati istu visinu, dužinu, broj spratova, raspored prozora, te fasadu kakva je prije bila.

Glavni izvođač radova je firma NEIMARI d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar. Stručni konzervatorski nadzor će vršiti Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

Radovi će se odvijati u dvije faze i obje će trajati po četiri mjeseca. Investitor je Dinka Pinezić, vlasnica ovog objekta i direktorica hrvatske kompanije "Mobis Elektronica".

Historijska građevina – Hotel Zagreb u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora. Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima. Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takvi svjedoče o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

Zgrada u kojoj je Hotel Zagreb, prvobitno je bila namijenjena za Željezničku zadrugu, a u njoj je radila i Željeznička škola. Nakon posljednje adaptacije zgrada je pretvorena u ugostiteljski objekat.

Tokom rata 1992-1995 Hotel Zagreb je bio gađan granatama, zapaljen je, te u potpunosti uništen.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je Hotel Zagreb nacionalnim spomenikom BiH.