|

Počela izgradnja nove fabrike u Bijeljini

Počela izgradnja nove fabrike u Bijeljini
0
S
SRNA
5.3.2012. u 12:32
0
komentara
0

dijeljenja
Počela izgradnja nove fabrike u Bijeljini
U bijeljinskoj Kompaniji "Elvaco", koja je dio Grupacije ''Bobar", danas je počela izgradnja nove fabrike koja će proizvoditi čelične rezervoare za tečna goriva i pokretne naftne pumpe.
Sredstva za izgradnju ove pete po redu fabrike u sastavu kompanije "Elvaco" obezbijedila je Vlada Republike Srpske kreditnom linijom od šest i po miliona KM, putem Investiciono-razvojne banke. "Za izgradnju ove fabrike planirano je 2.300.000 KM. U nabavku novih tehnologija uložićemo 1,7 miliona KM, a dva i po miliona za obrtna sredstva za podršku proizvodnji", rekao je projekt menadžer "Elvaca" Milenko Božić.

Radovi na izgradnji fabrike na 2 300 metara kvadratnih trajaće do avgusta i krajem tog mjeseca biće puštena u pogon. Fabrika će zapošljavati od 20 do 50 radnika. Predsjednik Grupacije "Bobar" Gavrilo Bobar rekao je da 24 godine u okviru "Elvaca" ništa nije rađeno ni na osavremenjavanju tehnologije, niti prostora. "Izgradnja nove fabrike ima višestruki značaj. Na ovaj način ljudima dajemo i vraćamo samopouzdanje da se samo stručnim radom može biti bolji i konkurentan", rekao je Bobar, ozvaničivši početak radova na izgradnji fabrike.

On je rekao da je opredjeljenje "Bobar'' grupacije da, otkada je većinski vlasnik u "Elvacu", zadrži kompletnu tehnologiju i proizvodnju, ali da, istovremeno, mora biti uvedena nova tehnologija. "Zahvaljujući novim tehnologijama uspjeli smo da u `Elvacu` ukupan prihod sa 8,5 miliona KM podignemo na 15 miliona KM u prošloj godini, a za ovu je planiran u iznosu od 25 miliona KM", rekao je Bobar.

Bobar je rekao da očekuje da, uz nove radnike i nove menadžere, "Elvaco" već ove godine izađe iz gubitka koji je 2009. godine zatečen. "Trenutno radimo na `obradi` ruskog i bjeloruskog tržišta i zainteresovanih za ovu proizvodnju. Istovremeno, računamo na tržište regiona", rekao je Bobar. Sada su stvoreni uslovi da, nakon tri godine, ova fabrika pozitivno posluje.

"Plan proizvodnje za ovu godinu je 1 000 cisterni. U fazi smo dobijanja sertifikata. `Elvaco` izvozi više od 60 odsto svojih proizvoda. Već krajem godine i početkom sljedeće i ovaj novi proizvod ćemo izvoziti na strano tržište", najavio je Bobar. Direktor Kompanije "Elvaco" Željko Malešević izrazio je zadovoljstvo što će Bijeljina i ''Elvaco'' uskoro zaposliti novi broj radnika, te što će ovaj grad biti, kako je rekao, po ovom proizvodu zasigurno prepoznatljaiv širom svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.