Trud i ulaganje
102

Počela berba kupina u BiH: Urod nikada bolji, ali cijena i dalje 1 KM po kilogramu

Piše: M. N.
Proizvođači kupina u BiH ovih dana imaju pune ruke posla. Berba je krenula prije nekoliko dana, a vlasnici ističu kako urod nikada nije bio bolji.

Mirzet Krehmić, član Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH koji živi u Željeznom Polju, kazao je kako ima mnogo kupine na njegovom području.

"Kupinu smo donijeli prije pet godina iz Švicarske. Fino je rodila, lijepa klasa i berba. Ovo je najbolja godina do sada kada je u pitanju količina i kvaliteta", rekao je Krehmić za Klix.ba.

Svi proizvođači imaju dogovoren otkup i unaprijed znaju količine koje trebaju isporučiti. Nažalost, trenutna cijena otkupa koju su dobili od svih hladnjačara je 1 KM po kilogramu.

"Mi na cijene ne možemo utjecati. To je javno tržište. Kako bude svima, tako je i nama. Sve količine su otkupljene", rekao Krehmić.

Na uzgoj kupine, pored maline oko čije otkupne cijene se vode borba već danima, odlučio se jer je mnogo lakše, a i zbog duže sezone berbe.

"Ušli smo u posao zbog produžene sezone berbe. Nakon maline ide branje kupine kako bi ljudi koji nigdje ne rade imali 4-5 mjeseci posla jer kupina se bere do kraja 10. mjeseca ukoliko dozvole vremenski uvjeti", kazao je Krehmić.

Uzgajivači kupina nadaju se da će otkupne cijene skočiti jer, kao i za maline, potrebno je mnogo ulaganja, ali očito nadležni to ne znaju cijeniti. Isti problem imaju i proizvođači kupina u regiji. Prema izjavama nadležnih, otkupna cijena ovisi od kretanja na tržištu u EU i regiji.