Planira se povećanje proizvodnje malina u selima oko Zenice

F
FENA
16.11.2015. u 14:21
49
10
Planira se povećanje proizvodnje malina u selima oko Zenice
49
Planira se povećanje proizvodnje malina u selima oko Zenice Foto: Arhiv/Klix.ba
U radnom dijelu "Sajma organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva", koji je održan u Zenici, priređen je i okrugli sto o proizvodnji jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali brojni proizvođači i stručnjaci iz ove oblasti.
Istaknuto je da BiH ima neograničene mogućnosti proizvodnje tog voća za koje je osiguran i otkup i plasman.

Do sada su na širem području Zenice, posebno sredinama koje gravitiraju naselju Nemila, već postignuti izvanredni rezultati na planu uzgoja jagodičastog voća, a posebno maline. Na padinskim dijelovima sliva Babine rijeke uskoro se planiraju zasadi maline na površini od 92 duluma i to sa certificiranim sadnicama.

Predstavnici kompanije "Klas Sarajevo" istakli su da je ove godine otkupljeno 1.500 tona jagodičastog voća, od čega je 1.200 tona malina, a što je najvažnije "ukoliko dođe do proširenja proizvodnje ne postoje nikakva ograničenja u pogledu otkupa svih proizvedenih količina jagodičastog voća".

Vlada ZDK, preko Ministarstva za poljoprivredu, značajno pomaže proizvođače jagodičastvog voća, kao i rad udruženja koje vrše otkup jagodičastog voća.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: