Inicijativa za drugačiju stopu akcize
0

FOTO / Pivarska industrija u BiH godišnje gubi oko pet miliona KM

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Grupacija proizvođača piva u BiH, koja djeluje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH), pozdravila je danas inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za zaštitu domaće pivarske industrije.
Edin Ibrahimpašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edin Ibrahimpašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ova inicijativa, adresirana na Vijeće ministara BiH, bila je u fokusu sudionika sjednice Grupacije proizvođača piva u BiH, a radi se o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama da bi se pivarska industrija u BiH dovela u ravnopravan položaj s inozemnom konkurencijom.

Predsjednik Grupacije Edin Ibrahimpašić je u izjavi za medije datoj u pauzi sjednice istaknuo da je zapravo riječ o drugačijem tretmanu manjih proizvođača piva u odnosu na velike, odnosno harmoniziranju bh. zakonodavstva u skladu s jednom od direktiva Evropske unije (EU).

Naime, spomenutom inicijativom nadležnog ministarstva uvodi se diferencirana stopa akcize u odnosu na količinu proizvedenog piva na godišnjem nivou, a što podrazumijeva da pivovare s godišnjom proizvodnjom do 400.000 hektolitara plaćaju 20 KM po hektolitru, a one koje su iznad tog praga plaćat će akcizu po stopi od 35 KM po istoj jedinici mjere (hektolitru), a što se odnosi na sve proizvođače koji pivo plasiraju na tržište BiH, odnosno na pivo koje se konzumira u našoj zemlji.

Ibrahimpašić navodi da Grupacija proizvođača piva u BiH, nadalje, insistira na zadržavanju carine na uvoz piva po stopi od šest posto u vezi sa čime je već uputila zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a da bi preduprijedili ukidanje te stope početkom 2014. godine, podsjećajući na drugačiju projekciju u pogledu statusa BiH spram članstva u EU u vrijeme kada je to pitanje aktuelizirano (2006. godine), te činjenicu da Hrvatska ulazi u članstvo EU naredne godine.

"BiH danas je puno dalje od EU nego što je to bila kada se plan sistemskog smanjenja carina dogovarao", pojasnio je predsjednik Grupacije proizvođača piva u BiH.

Zdravko Marinković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zdravko Marinković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na teško stanje pivarske industrije u BiH, a koja posluje na granici rentabilnosti, ukazao je i direktor Sektora privrede u VTKBiH Zdravko Marinković, navodeći da podaci za devet mjeseci ove godine svjedoče o tome da ukupno stanje i dalje opterećuje enorman debalans na štetu BiH, pri čemu je realiziran uvoz piva u iznosu od 104 miliona KM, a što je propraćeno izvozom od svega 2,9 miliona KM.

Kako je rečeno, u ukupnom uvozu piva u BiH prednjače prozvođači iz Srbije s udjelom od 55 miliona KM, Hrvatske s oko 40 miliona KM, te Slovenije s oko 4,5 miliona KM.

Istovremeno, pivarska industrija u BiH bilježi gubitak od oko pet miliona KM na godišnjem nivou, a radi s kapacitetom od 32 do 33 posto.