biznis
0

Philips i Nestle sklopili akvizicije u Kini

FENA
Holandska kompanija Philips Electronics izvijestila je danas kako je dogovorila kupovinu kineskog proizvođača kuhinjskih aparata Povos dok je švicarski prehrambeni div Nestle objavio kupovinu kineske firme Hsu Fu Chi.

Philips je izvijestio o sporazumu u saopćenju objavljenom u Amsterdamu, koje ne uključuje finansijske pojedinosti.

U saopćenju se navodi da se očekuje da će transakcija, koja još mora proći fazu "due dilligencea" i zadovoljiti ostale uobičajene uvjete, biti zaključena u četvrtom tromjesečju ove godine.

Kompanija Povos sa sjedištem u Šangaju zapošljava oko 1.800 ljudi, a proizvodi kuhala za rižu, indukcijska kuhala, električna kuhala i kotliće, uobičajene u kineskim kuhinjama, objavio je Philips.

U odvojenom je saopćenju prehrambeni div Nestle objavio da je za 1,4 milijarde franaka (1,2 milijarde eura) odlučio kupiti 60-postotni udio u kineskom proizvođaču slatkiša Hsu Fu Chiju.

"Prema predloženom sporazumu, Nestle će kupiti 60 posto Hsu Fu Chija dok će preostalih 40 posto biti u vlasništvu porodice Hsu", stoji u saopćenju švicarske firme.

Nestle će ponuditi 4,35 signapurskih dolara (2,50 eura) za dionicu kineske kompanije.

Dionice su inače izlistane u kotaciji Singapurske berze, a dogovorena vrijednost transakcije predstavlja premiju od 24,7 posto u odnosu na prosječnu vrijednost dionice Hsu Fu Chija u proteklih šest mjeseci.