Život bez duhanskog dima
6

Philip Morris International: Od tradicionalne duhanske kompanije do predvodnika u promjenama

PMI IQOS ILUMA PRIME uređaj
PMI IQOS ILUMA PRIME uređaj
Svjedoci smo da su kompanije sve više okrenute unapređenju svog poslovanja uz pomoć tehnologije i tehnološkog napretka.

Možemo uočiti veliki broj primjera gdje uspješne kompanije sve više ulažu u unapređenje svog biznisa sa novim inovatimnim proizvodima, napuštajući zastarjele modele poslovanja i proizvode koji ne odgovaraju današnjim životnim standardima i potrebama.

Kao jedan od primjera može se navesti da od tradicionalne duhanske kompanije Phillip Morris International danas slovi za predvodnika u razvoju, naučnom utemeljenju i komercijalizaciji manje štetnih, bezdimnih alternativa pušenju, zasnovanih na tehnologiji zagrijavanja duhana.

Zagrijavanje umjesto sagorijevanja duhana doprinosi konzumiranju nikotina na manje štetan način od cigareta, bez većine štetnih materija koje se oslobađaju kada cigareta gori, duhanskog dima, vatre i pepela.

Ovako radikalna transformacija biznisa je zasigurno najveća promjena u historiji PMI-a, ali i duhanske industrije u cjelini. Sa ciljem potpune obustave prodaje cigareta, kompanija je od 2008. godine do danas uložila 12,5 milijardi dolara u razvoj, naučno potvrđivanje i komercijalizaciju inovativnih proizvoda bez dima namijenjenih punoljetnim pušačima koji bi inače nastavili da puše.

Prvi IQOS uređaj predstavljen je 2014. godine u Japanu, a danas je ova bezdimna alternativa dostupna na 84 tržišta u najvećim gradovima ili državama svijeta.

Zašto se najveća duhanska kompanija na svijetu odlučila za korjenitu promjenu poslovanja? Zato što je to ispravno.

Više od milijardu ljudi širom svijeta puši cigarete, a devet od 10 pušača nastavlja da puši uprkos gotovo općoj svijesti o štetnosti ove navike. Zbog toga je punoljetnim pušačima koji ne žele u potpunosti ostaviti duhan i nikotin potrebno ponuditi bolje, manje štetne alternative od nastavka pušenja. Tu ulogu je preuzeo IQOS, prvi i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) svrstala kao proizvod modifikovanog rizika, saglasivši se da potpuni prelazak s cigareta na IQOS sistem "smanjuje izloženost organizma štetnim materijama".

Uporedo s radom više od 1.180 naučnika, inženjera i tehničara svjetske klase na širenju portfolija bezdimnih alternativa, kompanija nastavlja i angažman na podizanju svijesti javnosti o naučno zasnovanim informacijama te važnom ulogom koju zakonska regulativa može imati u ubrzavanju pozitivnih promjena ka budućnosti bez dima.

Važno je napomenuti da IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost i namijenjen je samo punoljetnim osobama.