biznis
0

Petrobras zatvara 38 ureda

Klix.ba
Brazilski državni energetski gigant Petrobras najavio je zatvaranje 38 ureda u inozemstvu kako bi se fokusirali na aktivnosti u vezi sa udvostručavanjem proizvodnje do 2020. godine.

"Još uvijek nemamo detalje o tome u kojim zemljama ćemo zatvoriti ogranke, ali 38 ureda i preduzeća ne znači i 38 zemalja. Tu su i zemlje sa više ureda", rekla je glasnogovornica kompanije.

Petrobras je u drugom kvartalu ove godine ostvario neto prihod od 2,7 milijardi dolara, ali je tu i neto dug od 36 milijardi dolara. Njihovi planovi za period od 2013. do 2017. uključuju prodaju imovine u vrijednosti od 9,9 milijardi dolara te investicioni program od 236,7 milijardi, od kojih bi 60 posto otišlo na istraživanja i proizvodnju nafte i gasa.

Naredne sedmice Brazil će održati prvu aukciju dubinskih depozita u šest godina, na polju Libra, gdje se nalaze nadoknadive rezerve od 12 milijardi barela. Rezerve bi mogle dovesti do proizvodnje od milion barela dnevno u periodu od pet godina.

Brazil je 2007. objavio najveće otkriće nafte u posljednjih 20 godina, a nada se da će to dovesti do udvostručenja proizvodnje na pet miliona barela dnevno do 2020. godine.