Ratko Kovačević, UIO BiH
0

Pekare, mesnice i kafići izbjegavaju PDV

SRNA
Ratko Kovačević
Ratko Kovačević
Kafići, pekare, frizerski saloni i mesnice često izbjegavaju da prijave ukupan promet da ne bi prešli granicu od 50.000 KM i da bi time izbjegli plaćanje PDV-a, izjavio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je objasnio da su svi obveznici koji ostvare promet veći od 50.000 KM u sistemu PDV-a, a UIO BiH nema mogućnost da kontroliše pekare, frizerske salone i mesnice jer ih većina nije u sistemu PDV-a i njih kontrolišu entitetske poreske uprave kontrolom izdavanja fiskalnih računa.

Podaci UIO BiH za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da su obveznici koji se bave proizvodnjom hljeba, peciva, trajnih peciva i kolača, a koji su registrovani u UIO, ukupno prijavili za uplatu PDV u iznosu od 23,8 miliona KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS Vladimir Usorac upozorio je da ni pekari, ni mesnice ne plaćaju PDV za sav promet koji imaju, što u velikoj mjeri oštećuje čitavu BiH.

"Prema broju prijavljenog hljeba za koji je plaćen PDV ispadne da u RS jedan hljeb od 600 grama dnevno jede šest osoba. Tako je i kod mesnica. Prema broju vraćenih ušnih markica ispada da je za potrebe za mesom čitave banjalučke regije godišnje potrebno samo 20 goveda", naveo je Usorac.

Iz Poreske uprave RS saopšteno je da je u ukupno 3 803 kontrole u prvoj polovini ove godine u ugostiteljskim, zanatskim i trgovinskim radnjama izdato 1 875 prekršajnih naloga i naplaćeno 935.400 KM kazni za nepravilnosti u evidentiranju prometa preko fiskalnih kasa.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov kaže da je u prvoj polovini ove godine tržišna inspekcija kontrolom 5 800 privrednih subjekata utvrdila da njih 255 nije izdavalo račune, a kod 422 subjekta nisu našli fiskalnu kasu.