{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDV najniži u BiH i Crnoj Gori, a najviši u Hrvatskoj

A
13.9.2012. u 12:04
0
5
PDV najniži u BiH i Crnoj Gori, a najviši u Hrvatskoj
0
PDV najniži u BiH i Crnoj Gori, a najviši u Hrvatskoj
Odluka srbijanske vlade da od narednog mjeseca poveća stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 18 na 20 posto i da zadrži sniženu stopu PDV-a za određene proizvode, bila je povod da agencija Anadolija (AA) istraži visinu i modele PDV-a koji se primjenjuju u zamljama zapadnog Balkana i u ostatku Evrope.
U Bosni i Hercegovini se primjenjuje jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, koja nije mijenjana od uvođenja 1. januara 2006. godine, a nema najava i konkretnih inicijativa za uvođenje diferenciranog PDV-a. Prethodnih godina vodila se rasprava o uvođenju diferencirane stope kako bi se povećala stopa PDV-a na luksuzne proizvode, a osnovne životne namirnice, lijekovi i knjige bi se oporezivali po manjoj stopi, što je praksa u skoro svim evropskim zemljama.

Od ostalih država u regiji, opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori je 17 posto, kao u BiH, ali za razliku od ove zemlje, u Crnoj Gori snižena stopa od 7 posto važi za osnovne životne namirnice, lijekove i medicinske implantante, udžbenike, knjige, novine i časopise.

U Hrvatskoj je od 1. marta 2012. godine povećana opšta stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, dok je donesena odluka da se pprimjenjuje međustopa PDV-a od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječiju hranu i vodu. U Hrvatskoj postoji i nulta stopa PDV-a koja se odnosi na osnovne životne namirnice, ljekove, ortopedska pomagala i knjige. Također, izmjenama zakona o PDV-u u Hrvatskoj regulisano je da, od početka iduće godine, snižena stopa PDV-a od 10 posto bude primjenjivana i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u takvim objektima.

U Srbiji se trenutno primjenjuje PDV od 18 posto, ali nakon što jeVlada Srbije početkom septembra usvojila prijedlogrebalansa budžeta za 2012. godinu, PDV će se od oktobra povećati na 20 posto, dok je stopa od 8 posto zadržana za sve životne namirnice, kao što su hljeb i drugi pekarski proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje i jestive masnoće životinjskog i biljnog porekla, med, voda, jaja, a ista stopa od 8 posto važiće za lijekove, udžbenike i nastavna sredstva, ogrjevno drvo, komunalne usluge, prirodni gas itd.

Standardna stopa PDV-a u Makedoniji je 18 posto, ali je za 13 posto umanjena stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, poljoprovredne mašine i repromaterijale, ljekove, rečunare, javni prevoz, i stanove.

Standardna stopa PDV-a u Sloveniji je 20 posto, dok se primjenjuje i međustopa PDV-a od 8,5 posto za životne namirnice.

U Albaniji se primjenjuje jedinstvena opšta stopa PDV-a od 20 posto.
Opće stope PDV-a u zemljama u našem bližem okruženju, pak, spadaju među niže u Europi. Gledajući globalno, Evropa je regija u kojoj se primjenjuju najviše stope PDV-a.

Među zemalja Evropske unije najviši PDV se primjenjuje u Mađarskoj i iznosi 27 posto, a snižena stopa PDV-a za odrđene proizvode kreće se od 5 do 18 posto. Slijedi Danska gdje je uvedena jedinstvena stopa poreza na dodanu vrijednost na sve proizvode od 25 posto. Također, U Švedskoj se koristi standardna stopa PDV-a u visini od 25 posto, dok se snižena stopa za najsojetljivije proizvode i robe kreće od 6 do 12 posto. Rumunija je četvrta zemlja EU-a gdje se primjenjuje najviši PDV u visini od 24 posto, dok se snižena stopa za neke proizvode kreće od 5 do 9 posto.

Najniža stopa PDV-a se primjenjuje u Luksemburgu gdje standardna stopa iznosi 15 posto, dok se snižena kreće u rasponu od 6 do 12 posto za najosjetljivije proizvode koje koriste konzumenti. Na Južnom Kipru opšta stopa PDV-a je 17 posto, a snižena stopa kreće od 5 do 8 posto za određene proizvode i robe. U Španija i na Malti primjenjuje se stopa PDV-a od 18 posto.

Od ostalih evropskih zemalja, standardna stopa PDV-a u Turskoj iznosi 18 posto, a snižena se kreće od 1 do 8 posto na određene proizvode. U Italiji PDV iznosi 21 posto, a snižena stopa je 10 posto, u Velikoj Britaniji 20, a snižena 5, u Francuskoj 19,6 posto, a snižena od 5.5 do 7, i u Bugarskoj 20, dok je snižena stopa 9 posto.

Prosjek standardnog PDV-a u zemljama Evropske unije iznosi 20.94 posto.

Većina evropskih i drugih zemalja u svijetu, koje su uvele PDV, uz opštu ili standardnu primjenjuju i niže međustope za pojedine proizvode i usluge, kao što su hrana, lijekovi, knjige, novine, ugostiteljstvo ird. Snižene stope PDV-a uglavnom se kreću od 5 do 13 posto.

Među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primjenjuju jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode bez snižene stope za najosjetljivije proizvode. Jedinstvena stopa PDV-a u Danskoj opravdana je činjenicom da je ovo jedna od evropskih država sa najrazvijenim socijalnim programima i malim jazom između bogatih i siromašnih.

Međutim, imajući u vidu vrlo visok jaz između bogatih i siromašnih u BiH, nejasno je zašto domaće strukture vlasti još ne razmatraju uvođenje snižene stope PDV-a na osnovne životne namirnice, što bi u velikoj mjeri pomoglo najugroženijim kategorijama bh. stanovništva da lakše prebrode postojeću ekonomsku krizu.

Porez na dodanu vrijednost je indirektni porez, što znači da se ne prikuplja direktno od lica koje je porezni obveznik, već od lica koja se smatraju krajnjim potrošačima.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) je najrasprostranjeniji sistem oporezivanja prometa roba i usluga u svijetu. Primjenjuje se u preko 120 država svijeta, a u nekim od njih se javlja i pod drugačijim nazivima. Naprimjer, u Velikoj Britaniji, Kanadi, Novom Zelandu ili Singapuru poznat kao porez na dobra i usluge, dok se u Japanu naziva porezom na konzumiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: