biznis
268

Panonska jezera uskoro otvaraju vrata prvim kupačima: Očekuje se pola miliona gostiju

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na kompleksu slanih jezera Pannonica u Tuzli trenutno su u završnoj fazi pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu.

Nakon završetka remonta svih postrojenja, jučer je nastupio proces punjenja trećeg jezera tehnološkom vodom, a prvi kupači, ako to vremenske prilike dozvole, "tuzlanskim morem" mogli bi zaplivati već početkom maja.

Direktor JKP Pannonica Tuzla Maid Porobić u razgovoru za Klix.ba kaže da je u toku redovna procedura kroz koju ovaj kompleks prolazi svake godine pred zvanično otvaranje ljetne sezone 1. juna.

"Kompleks sada prolazi kroz jedan uobičajeni tehnološki proces, a nakon što za nekoliko dana napunimo treće jezero krenut ćemo sa filtriranjem vode. Ako nam vremenski uslovi dozvole, sa komercijalnim radom na trećem jezeru bi trebali krenuti od prvomajskih praznika. Tokom maja ćemo napuniti i ostala dva jezera koja će biti spremna za zvanično otvaranje sezone 1. juna", kaže Porobić za Klix.ba.

Naglašava da je najbitnije da će kupače dočekati čista i ljekovita slana voda.

"Maksimalnu brigu o sigurnosti i zdravlju kupača svakodnevno će voditi prateće službe koje okupljaju oko 150 osoba. Taj sistem nadzora i brige posebno nam je bitan prilikom velikih posjeta gostiju", dodaje Porobić.

Prema trenutnim prognozama, građane Bosne i Hercegovine očekuje dugo i toplo ljeto, a ako se pomenuto i obistini, naš sagovornik kaže da bi tuzlansku "oazu slanog okusa" trebalo posjetiti više od 500.000 gostiju.

"Prošle godine smo imali rekordnu posjećenost od 450.000 gostiju u toku ljetne sezone, a ove godine mi očekujemo da, ako nas vremenske prilike posluže, taj broj premaši pola miliona", nastavlja Porobić.

Sadržaj kompleksa, koji je sa radom počeo 2003. godine, pored tri slana jezera, upotpunjuju Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te nekoliko ugostiteljskih objekata.

"Naši infrastrukturni objekti su finalizirani izgradnjom trećeg jezera, ali ćemo se u predstojećoj sezoni potruditi da gostima ponudimo novije sadržaje u formi novih ugostiteljskih objekata, potom dosta sportskih aktivnosti, rekreacije i dobre zabave", kaže naš sagovornik.

Kada su u pitanju cijene ulaznica, one prema Porobićevim riječima, ostaju iste kao i prošle godine.

Pa tako, cijena redovne ulaznice radnim danima iznosit će 3.50 KM, dok će vikendom biti za pola marke skuplja. Povlašteni gosti radnim danima će plaćati 2.5 KM za ulazak, odnosno 3 KM u danima vikenda. Cijena ulaznica djeci do sedam godina iznosit će 1.5 KM, odnosno 2 KM vikendom.

I u predstojećoj sezoni u ponudi će biti i poslijepodnevna ulaznica i ona je jednaka za sve dane u sedmici te će iznositi 2 KM za odrasle osobe, a 1 KM za djecu.

"U odnosu na ono što Pannonica nudi, mi smo ubjedljivo najjeftinija turistička destinacija u okruženju", dodaje na kraju našeg razgovora Porobić.

Tuzlanska slana jezera, koja je od osnivanja do danas posjetilo blizu tri miliona gostiju, nalaze se u samom centru grada, svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga.