Završni radovi u toku
63

Panonska jezera se pripremaju za ljeto: Od juna uređenija plaža i bogatija ponuda

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Panonska jezera u Tuzli pripremaju se za predstojeću ljetnu sezonu koju će obilježiti uređenija plaža na prvom jezeru, ali i bogatija ponuda. Trenutno su u toku završni radovi u ovom kompleksu, a građani već imaju priliku uživati u određenim sadržajima, kao što su vožnje pedalinama.

Zvanična ljetna sezona na Pannonici počinje 1. juna ove godine, a nakon punjenja prvog jezera tehnološkom i slanom vodom u kapacitetu od 12.000 kubnih metara, sada se prešlo na drugo.

"Građani prvo jezero već mogu koristiti za vožnju pedalinama koje su novi sadržaj na Pannonici, a u protekla tri dana je bio veliki interes tinejdžera koji su mogli uživati u tome. Naše goste će u novoj sezoni dočekati i uređeni dio južne plaže na velikom jezeru, a nastavljamo i ugradnjom plažnog mobilijara prema istočnoj strani", rekao je za Klix.ba direktor JKP Pannonica Maid Porobić.

Trenutno je u toku i rekonstrukcija ugostiteljskih objekata koji će ove godine imati bogatiju ponudu.

Izuzetno loša sezona

Prošla ljetna sezona bila je izuzetno loša za tuzlanska slana jezera, s obzirom na to da je bio svega 31 sunčan dan. Ovo je utjecalo na smanjenje broja prodatih ulaznica, a JKP Pannonica ostvarilo je gubitak koji je pokriven akumuliranom dobiti iz ranijih perioda, posebno iz rekordne 2017. godine.

Porobić nam kaže da je prošle godine kompleks posjetilo 270.000 gostiju. Prodato je 228.000 ulaznica, a ostatak se odnosi na broj posjeta gostiju koji su imali sezonske karte.

"Naš posao je takav i on zavisi od vremenskih uslova, a za ovu sezonu smo uradili plan kao i svih ranijih godina. Nama je potrebno 55 sunčanih dana da Pannonicu posjeti više od 300.000 gostiju, što nije nerealno. Ove godine očekujemo i veću posjetu iz susjednih zemalja zbog vlastite, ali i promocije koju smo imali od nedavno osnovane Turističke zajednice Tuzle", dodaje Porobić.

Osam hiljada građana kupilo sezonske karte

Ove godine su veliko interesovanje građani pokazali za kupovinu sezonskih ulaznica koje su više od četiri mjeseca bile u ponudi po akcijskim cijenama, umanjenim za 30-40 posto, u zavisnosti od kategorije.

"Više od osam hiljada Tuzlaka i građana okolnih mjesta je kupilo svoje sezonske ulaznice tako da smo i na taj način osigurali dobru posjetu", naveo je Porobić.

Kada je riječ o cijenama ulaznica, one će ove godine biti jednake za cijelu sezonu. Cijena redovne ulaznice radnim danima iznosit će pet KM za odrasle, a tri marke će izdvojiti za ulazak nakon 17 sati. Povlašteni gosti će plaćati četiri KM za ulazak do 17 sati, a nakon toga dvije marke manje.

Cijena ulaznica za djecu do sedam godina iznosit će tri KM, dok je marku jeftinije poslije 17 sati. Ove godine je novina da će đaci i studenti kartu za cjelodnevni boravak plaćati četiri marke.