|

Panasonic prekinuo saradnju s Huaweijem

Panasonic prekinuo saradnju s Huaweijem
24
Klix.ba
23.5.2019. u 08:52
49
komentara
24

dijeljenja
Panasonic prekinuo saradnju s Huaweijem Foto: Shuttestock
Japanska kompanija Panasonic je saopćila da je prekinula poslovnu saradnju s Huaweijem kako bi ispoštovala restrikcije koje su nametnule Sjedinjene Američke Države, a to predstavlja novi težak udarac za kinesku kompaniju koja se bavi telekomunikacijama.
Amerika je prošle sedmice uvrstila Huawei na listu kompanija s kojim američke firme ne mogu sarađivati bez dozvole. Zabrana se odnosi na proizvode koji imaju 25 posto ili više materijala koji potječu iz SAD-a. Restrikcije su rezultat eskalacije američkih napora da se blokira Huawei jer navodno predstavlja sigurnosni rizik.

"Panasonic je objavio interno obavještenje da se prekidaju transakcije s Huaweijem i njegovih 68 podružnica s kojim je Amerika zabranila saradnju", navodi se u obavještenju.

Prošle sedmice je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dodala Huawei na "crnu listu" te mu tako zabranila da kupuje tehnologiju od američkih firmi bez dozvole vlade.

Također, Google je uskratio Huawei za neke nadogradnje namijenjene operativnom sistemu Android, što znači da će novi smartphonei kineskog proizvođača izgubiti pristup nekim Googleovim aplikacijama.

Japanske kompanije Softbank i KDDi su također saopćile da zasad neće prodavati nove Huaweijeve uređaje. Kompanija ARM koja proizvodi čipove je naredila zaposlenicima da prekinu poslovanje s Huaweijem.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...