biznis
0

Pale dionice, pala i nafta, ispod 74 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 74 dolara za barel, pritisnute slabim tržištima dionica.

Barel sirove nafte za isporuke u oktobru pojeftinio je tako na američkom tržištu 47 centi na 73,62 dolara. Na londonskom je tržištu bio u minusu 72 centa i njime se trgovalo po 77,02 dolara.

Evropske dionice pale su na početku trgovine u srijedu, nadovezujući se na gubitke u Japanu.

Trgovci su pad cijena nafte pripisali padu vrijednosti dionica, koje su ove godine u korelaciji s cijenama nafte budući da fondovi oba ta faktora smatraju pokazateljima snage globalnog gospodarskog oporavka.

"Danas su cijene nafte pod pritiskom slabosti na tržištima dionica širom svijeta", izjavio je Eugen Weinberg, analitičar frankfurtskog Commerzbanka.

Neočekivani pad njemačkog izvoza u julu, nakon dva mjeseca snažnog rasta, nadovezao se na niz pokazatelja koji navode na zaključak da hlađenje svjetske ekonomije usporava njemačku industrijsku proizvodnju.

Tržište također očekuje objavu sedmičnih američkih podataka o industrijskoj proizvodnji i podataka o zalihama nafte, čija je objava odgođena za jedan dan zbog Praznika rada u SAD-u.

Naftom se na američkom tržištu trguje po 3,42 dolara nižoj cijeni od one na londonskom tržištu. Weinberg tvrdi da je ta razlika "definitivno rezultat odljeva ulaganja, slabije potražnje i visokih zaliha nafte u SAD-u".

Pritom analitičari očekuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale prvi put u tri sedmice, i to za umjerenih 600.000 barela, pokazala je anketa Reutersa.

Anketirani analitičari istovremeno prognoziraju povećanje zaliha derivata, uključujući dizel i lož-ulje, za 700.000 barela, te pad zaliha benzina za 900.000 barela.

Američki naftni institut objavit će sedmične podatke o zalihama tokom dana, a američka vlada u četvrtak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 73,02 dolara, što znači da je bila 44 centa niža nego dan ranije.