biznis
0

Paket za Grčku podstakao rast berzi

SRNA
Akcije na evropskim berzama danas su porasle, a indeks Stoks Jurop 600 nadoknadio je jučerašnji pad poslije usvajanja paketa pomoći za Grčku u njemačkom parlamentu.

Rast su, takođe, zablježile berze u SAD i širom azijskog kontinenta, prenijela je agencija Blumberg.

Upadljiv napredak ostvarile su akcije francuske automobilske grupacije "Pežo Sitroen", koje su ojačale za sedam procenata pošto je kompanija najavila povezivanje sa američkim "Dženeral motorsom".

Indeks Stoks 600 porastao je za 0,4 odsto, na 264,88 poena. Indeks Standard i Purs 500 napredovao je za 0,4 odsto, dok je azijsko-pacifički indeks MSCI povećan za 0,7 odsto.

Evropske akcije juče su oslabile za 0,3 odsto, nakon što je Grupa 20 najrazvijenijih zemalja odbacila pozive evrozone da poveća raspoložive resurse Međunarodnog monetarnog fonda.

Njemački parlament juče je glasanjem odobrio isplatu pomoći Grčkoj od 130 milijardi evra, a kancelarka Angela Merkel upozorila je poslanike da bi potiskivanje Grčke iz evrozone moglo da nanese neprocjenjivu štetu.

Agencija Standard i Purs umanjila je kreditni rejting Grčke na nivo "selektivni bankrot" nakon što je Atina postigla dogovor o restrukturisanju duga sa privatnim investitorima i unijela klauzulu po kojoj će se sporazumom primjenjivati i na one koji na njega nisu pristali. Trenutni rejting Grčke je CC, što je dva stepena iznad stanja bankrota.
Samopouzdanje potrošača u Njemačkoj u martu će biti na najvišem nivou u posljednjih 12 mjeseci pod uticajem smanjenja nezaposlenosti, saopštila je agencija za tržišne analize GfK iz Nirnberga. Istraživanje koje je obuhvatilo 2 000 ljudi pokazalo je da će indeks njihovog potrošačkog raspoloženja u martu porasti na šest  sa februarskih 5,9.