Financial Times
0

Otvorena šansa za saradnju Moskve i Washingtona

SRNA
Uprkos dubokim razlikama, postoji prostor za praktičnu saradnju SAD i Rusije, piše britanski dnevnik "Financial times".

List navodi da će američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, koji će se tokom iduće sedmice prvi put sastati na marginama samita Grupe 20 u Londonu, imati mnogo tema za razgovor, uprkos činjenici da samit dvije nuklearne velesile više ne dominira globalnom pozornicom, kao što je to bio slučaj u periodu hladnog rata.

List ističe da bi Obama i Medvedev morali da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ublažili nedavnu napetost u odnosima između Istoka i Zapada.

Budući da je ekonomska kriza tako mnogo stvari dovela u pitanje, svijet sebi više ne može da dozvoli da se bavi političkim sukobom između Washingtona i Moskve, i to sukobom koji može da se izbjegne.

List primjećuje da je atmosfera puno bolja nego što je bila nakon sukoba u avgustu u Gruziji.

Obamina administracija ublažila je retoriku iz perioda Bushove administracije i nagovjestila da neće žuriti u dvije stvari koje najviše iritiraju Moskvu - sa postavljanjem antiraketnog štita u istočnoj Evropi i daljim širenjem NATO-a.

"Dvije strane, pored kontrole naoružanja, mogu da sarađuju po mnogim drugim pitanjima, uključujući Iran, Afganistan, Bliski istok i globalni terorizam. Obama neće pokrenuti novi period prijateljstva između Istoka i Zapada, ali možda uspije da izgradi nekoliko vrlo korisnih mostova", zaključuje "Financial Times".