Novo mjesto trgovine
26

Otvorena Gradska pijaca Pale, podrška razvoju poljoprivrede i zanata

FENA
Gradska pijaca Pale svečano je otvorena u prisustvu velikog broja stanovnika Pala, zvanica te izlagača i proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekat čija je vrijednost oko četiri miliona KM bit će podrška razvoju poljoprivrede i zanata na ovom području, a nudi pristupačan i atraktivan prostor za plasman proizvoda i roba malim proizvođačima.

U prvoj fazi izgradnje pijace, paljanska firma "Connect People" uložila je 2,5 miliona maraka. Novo mjesto trgovine i razmjene na Palama prostire se na više od 2500 m2.

Svečanosti otvaranja su prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik Opštine Pale Boško Jugović.

"Pale konačno imaju Gradsku pijacu, a riječ je o jednom od najmodernijih i najznačajnijih poduhvata u našoj opštini posljednjih godina. Vjerujem se da će ova investicija i ovaj projekt pokazati kako ima smisla ulagati u domaće proizvođače i lokalnu poljoprivredu. Gradska pijaca je od nastanka bila mjesto razmjene, razgovora i okupljanja građana i zaista mislim da je ovo važan dan ne samo za Pale, već i za stanovnike okolnih lokalnih zajednica", izjavio je načelnik.

Pozdravljajući zvanice, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković osvrnuo se na značaj Gradske pijace za smanjenje nezaposlenosti.

"Sretan sam što smo imali priliku da podržimo ideju lokalnog preduzetnika, pa smo danas u prilici da zajedno s gospodinom Loncom svečano otvorimo ovaj objekat. Pijaca možda nije finansijski najveća investicija u gradu, ali je sigurno u privrednom smislu najznačajnija jer će sigurno motivisati brojne poljoprivrednike, zanatlije i druge da na ovom prostoru pronađu tržište za svoje proizvode", rekao je Vuković.

Od 10. maja slijedi druga faza projekta, dodatno ulaganje za restoran i hotel.

"Danas nova gradska pijaca Pale, na starom mjestu, nakon 15 godina, ponovo će raditi, svakim danom od 6:30 do 21:30 sati. Otvoreni su market, mesara, ribarnica, ugostiteljski objekti, ima dovoljno i parking prostora, mnogo je interesantnih i korisnih sadržaja za sve posjetioce. Hvala svim prijateljima i partnerima na neprocjenjivoj podršci kad se ova ideja činila ludom, rizičnom, na trenutke skoro neizvodivom. Uvjereni smo da će vrijeme pokazati da je ovo odličan potez za lokalnu zajednicu i velika prilika za brojne poljoprivredne i druge poslovne poduhvate i ideje", rekao je direktor firme “Connect People” Stevo Lonco.

Nova-stara Gradska pijaca, jedna od najsavremenijih i najvećih tržnica u istočnom dijelu Republike Srpske, ima 84 prodajne tezge, dio za prodaju suhomesnatih i mlječnih proizvoda s 31 rashladnom vitrinom, 12 poslovnih prostora, 17 soba, restoran s više od 200 mjesta, kao i parking s 85 mjesta.

Vezani članci