biznis
133

KJKP "Tržnice - pijace" ostvarile najbolje poslovanje u posljednjih 20 godina

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Preduzeće "Tržnice-pijace" Sarajevo u 2016. ostvarile su najbolji rezultat u posljednjih 20 godina kada je u pitanju poslovna dobit. Dobit preduzeća u 2016. iznosi 833.000 KM u brutu, što je za 460 posto više u odnosu na 2015. kazao je u razgovoru za Fenu direktor KJKP "Tržnice-pijace" Sarajevo Jasmin Terović.

Ovo preduzeće je uradilo plan poslovanja za 2017. koji je usvojen na organima preduzeća, a u ovoj godini planiran je i nastavak sanacije fasade Gradske tržnice, objekta koji je prepoznatljiv po svom izgledu.

"Gradska tržnica je proglašena historijskim nacionalnim spomenikom i kao takva zaslužuje da joj se vrati sjaj i izvorni izgled. Postavljanjem skele na objektu Gradske tržnice 'Markale' započinju radovi na njenoj sanaciji, restauraciji fasade i sanaciji krova", navodi.

KJKP "Tržnice - pijace" Sarajevo također radi na izradi idejnih rješenja za unapređenje poslovnih jedinica koji se nalaze na devet lokacija na području Kantona Sarajevo, a to su Ilidža, Alipašino Polje, Dobrinja, pijace Kvadrant na Otoci, Grbavica, Vogošća, Ciglane, Telali i Markale.

Terović se nada da će ovo preduzeće uz podršku Vlade KS-a i iz vlastitih sredstava na tim objektima stvoriti bolje uvjete za poslovanje u 2017.

Jasmin Terović (Foto: FENA)
Jasmin Terović (Foto: FENA)

"U fazi smo izrade projekta zasađivanja jagodičastog voća, odnosno malina na našem prostoru na Stupu gdje preduzeće gazduje s 15 duluma zemljišta na kojoj se ne nalazi ništa. Zemljište na kojem je samo trava je ograđeno i dok ne dođemo do neke ozbiljnije investicije kao što je bosanska veletržnica, sarajevska veletržnica, možemo ga iskoristiti za sadnju malina, i u saradnji s Ministarstvom privrede KS-a mislim da ćemo uspjeti u tome", kazao je Terović.

Očekuje da će s početkom jeseni imati prve sadnice na tom prostoru na Stupu, gdje će na oko 15.000 m2 imati posađenu malinu.

"Nadam se da ćemo nakon toga tu malinu uspjeti plasirati dijelom na naše pijace. A ono što ne budemo mogli plasirati na našim pijacama napravit ćemo ugovor s nekim od otkupljivača da bi otkupili od preduzeća", navodi.

Kaže da je za pijacu Vogoća urađen novi idejni projekt koji obuhvata savremenu pijacu, tržnicu i stambeno-poslovni dio.

Radi se i na izradi idejnoj rješenja za pijacu Alipašino Polje, gdje bi trenutnu pijacu, u koju od rata nije ulagano, prepravali na novi savremeniji prostor, a sve u dogovoru s Općinom Novi Grad.

Terović je naglasio će se u saradnji s Općinom Novo Sarajevo ovih dana potpisati ugovor gdje će ilegalni prodavači na pijaci Grbavica biti smješteni u legalne prostore preduzeća, odnosno uradit će se 15 novih montažnih objekata (boksova) u kojima bi oni mogli imati sigurnije rješenje za prodaju svojih proizvoda.

"Kao preduzeće smatramo da je osnovna prednost nas u odnosu na druge tržne centre da građani mogu doći i razgovarati, jer na pijaci se oslikava život jednog grada. Neki građani kada dođu na pijacu vole da se cjenkaju, a neki vole da ostvare živu riječ s prodavcima, tako da je to razlika u odnosu na tržne centre. U tržnim centrima proizvod uzmete s police, stavite u korpu i idete na kasu i platite", dodaje.

Napomenuo je da KJKP "Tržnice - pijace" Sarajevo imaju svoje redovne tekuće obaveze održavanja, te je izrazio nadu da će u ovoj godini popraviti ovaj jako dobar rezultat koji je bio u 2016. godini.