|

Osnovano zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija"

Osnovano zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija"
0
S
SRNA
17.11.2009. u 20:42
9
komentara
0

dijeljenja
Osnovano zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija"
Predstavnici ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa" potpisali su danas u Bernu Ugovor o osnivanju preduzeća "Južni tok Srbija". U ime "Srbijagasa" osnivački akt potpisao je generalni direktor Dušan Bajatović, a u ime ruske strane generalni direktor projekta "Južni tok" u "Gaspromu" Pavel Oderov.
Bajatović je naglasio da, s obzirom na to da Srbija može da skladišti od pet do sedam milijardi metara kubnih gasa na svojoj teritoriji, to znači da joj se otvaraju vrata da može biti regionalni igrač kada je u pitanju transport, skladištenje, distribucija i trgovina gasom, kao i da bude energetsko čvorište u ovom dijelu Evrope, kada je u pitanju gas, nafta i struja.

On je naveo da udio "Gasproma" u vlasništvu nad zajedničkim preduzećem iznosi 51 odsto, a "Srbijagasa" 49 odsto.

Bajatović je objasnio da će zajedničko preduzeće biti registrovano u gradu Cugu, a da će kada se uđe u proces dobijanja licenci i dozvole za obavljanje djelatnosti i izgradnju gasovoda, biti potrebno osnovati kćerku firmu u Srbiji.

On je rekao da do početka izgradnje gasovoda treba da bude sačinjena fizibiliti studija, trasa gasovoda, ugovaranje potrebnih količina gasa i projektovanje, dodajući da će srpska fizibiliti studija za "Južni tok" biti završena do kraja ove godine, a zbirna za cijeli "Južni tok" do marta 2010. godine.

Srpsko - rusko preduzeće je prvo preduzeće koje je "Gasprom" osnovao sa nekom od zemalja učesnica projekta "Južni tok", a uskoro će ona biti osnovana i sa Bugarskom, Grčkom, Mađarskom Slovenijom, Austrijom i Italijom.

Prema ranijim najavama Bajatovića, kapacitet gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju iznosiće od 36 do 41 milijardu metara kubnih godišnje, što će omogućiti da Srbija ima godišnji prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde eura.

Dio gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju biće dugačak oko 450 kilometara, a njegova izgradnja koštaće oko 700 miliona eura.

Ulazna tačka gasovoda u Srbiju biće na bugarsko - srpskoj granici, glavno čvorište biće kod Beograda, izlazna tačka na srpsko - mađarskoj granici, a dogovoreno je i da jedan krak gasovoda prolazi do Republike Srpske.

Gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, a završetak studije izvodljivosti za izgradnju cjelokupnog gasovoda planiran je do 30. juna 2010. godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...