"Teški" 35 milijardi dolara
0

Osnivači Googlea najbogatiji internet-milijarderi

Sarajevo-x.com
Sergey Brin i Larry Page, osnivači Googlea
Sergey Brin i Larry Page, osnivači Googlea
Internetu imamo zahvaliti što danas na svijetu postoje najmlađi milijarderi ikad, koji su svoje ogromno bogatstvo stekli u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Posljednji podaci pokazuju da su najbogatiji među najbogatijim internet tajkunima osnivači pretraživača Google, Sergey Brin i Larry Page. Oni su od doktoranata do milijardera dogurali za svega pet godina, javlja BBC.

Najmlađi među milijarderima općenito, kako je već objavio magazin Forbes, jeste osnivač Facebooka, Amerikanac Mark Zuckerberg koji se na listu vratio ove godine, nakon ispadanja u prošloj zbog loših ekonomskih prilika. Zuckerberg je do sada uspio da svoj račun podeblja na 4 milijarde dolara.

Na vrhu same liste internet-milijardera, poslije osnivača Googlea, jeste čovjek koji je u garaži u Seattleu pokrenuo Amazon, a danas zahvaljujući tome ima bogatstvo u vrijednosti od 12,3 milijarde dolara. Njegovo ime je Jeff Bezos.

Niže na listi je izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, vjerovatno jedan od najstarijih uposlenika, koji na računu ima 6,3 milijarde dolara.

Masayoshi Son, Japanac je koji kontrolira tamošnju internet i telekom kompaniju SoftBank koja mu je donijela bogatstvo od 5,9 milijardi dolara.

Emigrant iz Francuske u SAD, Pierre Omidyar, lansirao je u internet orbitu poznati web site Yahoo i danas se može pohvaliti da je "težak" 5,2 milijarde dolara.

Hiroshi Mikitani je još jedan od "vladara" interneta u Japanu gdje posjeduje online shopping kompaniju Ichiba i bogatstvo od 4,8 milijardi dolara.

72-godišnji Charles Schwab je zaslužan za omasovljenje online investiranja putem svoje Schwab korporacije, što mu je do danas donijelo 4,7 milijarde dolara.

Kinez Ma Huateng vlasnik je najpopularnijeg kineskog online chat servisa Tencent, zahvaljujući kojem je inaskirao cijelih 3,6 milijardi dolara.

Ovi ljudi su na prvih deset mjesta od ukupno 26 najbogatijih internet milijardera, na listi koju je jučer objavio prestižni američki magazin Forbes